Recensie: Bl3nder – Gekkenhuis

gekkenhuis

Jazz en hiphop gaan heel goed samen. Dat hebben al heel veel artiesten bewezen. Dit album van Bl3nder is daar geen uitzondering op. De band bestaat uit jazzcombo het Bas van Lier Trio en Nederhoplegende Def P. Dat deze combinatie erg goed werkt is de belangrijkste conclusie na het beluisteren van dit album.

Om eerlijk te zijn was ik Def P de laatste jaren uit het oog verloren. De constante aanwas talentvolle Nederlandse rappers hebben zijn werk een beetje naar de achtergrond verdrongen, maar op Gekkenhuis laat hij horen nog steeds makkelijk mee te kunnen. Luister maar eens naar de indrukwekkende woordenstroom in Klank Gedreven. Zijn raps klinken lekker old school, zijn goed verstaanbaar en zitten vol humor. Hij kan zelfs een recept voor een salade met geitenkaas boeiend laten klinken.

Het Bas van Lier Trio vult hem hierbij lekker aan. De meeste nummers hebben een lekker relaxed jazzarrangement met zo af en toe ruimte voor een solo, maar de band kan ook stevig rocken. In afsluiter Later de Kater zitten stevige gitaren en een gierende solo. Het beste nummer van het album is echter een echte jazztrack. Echte Jazzmannen is een gedreven introductie van de band waar Def P vol passie overheen rapt. In het enorme aanbod van Nederlandse hiphop anno 2012 zorgt de ‘godfather’ voor een zeer aangename verrassing.