Welk voordeel levert een Kill Switch op een VPN?

VPN

Je bent eindelijk om en hebt een VPN op je computer of laptop geïnstalleerd. Hiermee kun je veiliger surfen op het web en heb je de mogelijkheid om bijvoorbeeld buitenlandse content te bekijken in Nederland omdat je IP-adres wordt omgeleid. Met een VPN Kill Switch wordt je VPN-verbinding echter nog veiliger. Wat is een VPN Kill Switch precies en welk voordeel levert het op? Je leest het in dit artikel.

Wat een VPN Kill Switch?

Een VPN Kill Switch is eigenlijk een extra controle op je VPN die voorkomt dat je onveiliger verbindingen maakt. De Kill Switch controleert steeds de externe server. Valt je externe service weg? Dan blokkeert de VPN Kill Switch internettoegang voor bepaalde apparaten. Dat betekent dat wanneer je gebruik maakt van een VPN Changer om bijvoorbeeld content in een ander land te bekijken of veilig te internet op openbare wifi in een koffiezaakje met een VPN-verbinding, de Kill Switch je internettoegang uitschakelt als de VPN-verbinding, en daarmee de veilige verbinding, wegvalt. Zodra de VPN-verbinding weer terug is, zal de Kill Switch je internet ook weer inschakelen.

Valt alles weg met een Kill Switch?

Het is overigens niet zo dat alles uitvalt met een Kill Switch. Je kunt bijvoorbeeld instellen welke programma’s je wel en niet wilt laten lopen via een onveilige verbinding. Een Kill Switch is vooral onmisbaar voor activisten en journalisten in landen waar het internet sterk wordt gemonitord. Een VPN Kill Switch zorgt er altijd voor dat de verbinding die niet veilig is zonder VPN, je gegevens nooit blootlegt.

Andere voordelen van een Kill Switch

Een VPN Kill Switch heeft ook voor gewone gebruikers veel voordelen. Zoals gezegd is een Kill Switch ideaal als je veel werkt met openbare wifi. Denk bijvoorbeeld aan freelancers die werken in een coworking space of zelfs studenten die gebruikmaken van de wifi in de bibliotheek van de universiteit. De Kill Switch zorgt ervoor dat zij altijd veilig gebruik kunnen maken van deze verbindingen, zonder zich zorgen te maken over een mogelijk lek als de VPN toch per ongeluk uitvalt.

Andere toepassingen zijn bijvoorbeeld handig voor gebruikers van sociale media. Denk met name aan influencers die hun hele ziel en zaligheid in hun accounts hebben gestopt. Een VPN kan hen helpen om nooit hun inloggegevens te kunnen achterhalen. Met een Kill Switch bouwen zij een extra muur in om nooit ergens een lek te laten ontstaan. Het komt namelijk regelmatig voor dat gegevens van sociale media lekken.

Blijf opletten

Hoewel je beschermd bent met een Kill Switch moet je ook blijven opletten als surft op het web. Open dus nog steeds nooit vreemde links of e-mails en geef niet te snel je persoonlijke gegevens op bij een website, als je niet 100% zeker weet of deze site te vertrouwen is. Maak het met andere woorden cybercriminelen ondanks je bescherming met een Kill Switch nooit te eenvoudig om je gegevens te stelen. Een ongeluk kan helaas nog steeds in een klein hoekje zitten. Daarom proberen hackers en andere internetdieven steeds weer nieuwe dingen uit om ons te proberen om de tuin te leiden.