De kunst van het vliegen door Jan van IJken

Eén van de meest fascinerende natuurverschijnselen die wij in Nederland kunnen zien is het bewegen van grote zwermen spreeuwen. Hierin zijn prachtige patronen waar te nemen. Fotograaf en filmmaker Jan van IJken maakte er een mooie film over.

In de winter van 2014-2015 was het relatief warm in Nederland, waardoor veel spreeuwen ervoor kozen om hier te blijven en niet elders te overwinteren. Vaak blijven de vogels dan in grote groepen bij elkaar en dat zorgt dat er van die mooie zwermen waar te nemen zijn.

Ingewikkelde patronen

Bijzonder hieraan is dat in zo’n zwerm duizenden vogels aanwezig zijn. Er zijn zelfs gevallen waarbij 100.000 spreeuwen samen 1 zwerm vormden. De vogels vliegen in ingewikkelde patronen, maar raken elkaar niet. Heel erg bijzonder. Jan van IJken maakte er een film over: The Art of Flying. Hierboven kun je een 2 minuten durende trailer van bekijken. De complete film duurt 7 minuten en is tegen een kleine vergoeding te streamen via Vimeo.

Het is jammer dat we in de Nederlandse taal geen mooie naam hebben voor dit verschijnsel. Het is bijzonder genoeg om een mooie term aan te verbinden. Zo noemen ze dit fenomeen in Denemarken Sort Sol (zwarte zon).

spreeuwen