ROLI maakt het makkelijk om muziek te maken

ROLI BLOCKS

Met het modulaire muzieksysteem BLOCKS van ROLI is muziek maken makkelijker en toegankelijker dan ooit. Het systeem is bruikbaar voor zowel ervaren muzikanten en producers als beginners en zelfs kinderen.

Het Engelse ROLI heeft als missie om de muziekinstrumenten van de toekomst te maken. Dat begon in 2009 toen Roland Lamb, jazz-muzikant en designer, de Seaboard ontwierp. Dit keyboard lijkt op een regulier exemplaar, maar heeft een interessant aantal opties die uniek zijn. Het siliconen oppervlak zorgt dat het keyboard gevoeliger is voor aanraking. Je kunt bijvoorbeeld vibrato toevoegen of met noten spelen door je vinger horizontaal of verticaal te bewegen. Muzikanten als Stevie Wonder, Steve Aoki, RZA, Grimes en Hans Zimmer zijn groot fan van de Seaboard. Tevens was de Seaboard te zien in de film La La Land. Inmiddels is ook Pharrell Williams betrokken bij ROLI in de rol van Chief Creative Officer.

Modules

Met BLOCKS zet ROLI een stap naar een groter publiek. Dit systeem bestaat uit een aantal modules die je los kan gebruiken of samen kunt voegen. Eén van de modules is gebaseerd op de Seaboard, maar is een stuk compacter dan zijn grote broer. Via een app op je smartphone of tablet of via software op je computer kun je honderden geluiden toevoegen aan het keyboard. ROLI werkt hierbij samen met bedrijven die het geluid van echte instrumenten haast perfect benaderen, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een meer digitaal geluid.

Een andere geweldige module is de Lightpad Block. Dit is een vierkant met een oppervlak waaronder 225 verlichte toetsen liggen. Met behulp van de app of software zijn de mogelijkheden eindeloos. Je kunt beats maken, melodieën spelen en zelfs complete composities maken. En dat allemaal met een apparaat dat in je hand past. Verder zijn er ook nog een Live Block en Loop Block te koop, waarmee je kunt switchen tussen toonsoorten en octaven en waarmee je live of in de studio loops kunt maken.

Geen valse noten

Het mooie is dat deze muziekinstrumenten heel makkelijk zijn te bedienen. Alles werkt zeer intuïtief en dankzij de software kun je al heel snel iets heel aardigs fabriceren. Ook als je geen ervaring als muzikant hebt. Selecteer je bijvoorbeeld een dwarsfluit op de Lightpad, dan zullen alleen de goede noten oplichten. Zodat je geen valse noten speelt (als je wil kan dit wel). Alleen voor de melodie ben je dan zelf verantwoordelijk.

Dankzij de laagdrempeligheid en de hulp van de software is BLOCKS ideaal voor kinderen of mensen die nooit eerder muziek hebben gemaakt. Aan de andere kant is BLOCKS, door de onbeperkte mogelijkheden en het koppelen van de modules, ook erg geschikt voor ervaren muzikanten. Een fijne bijkomstigheid is dat de losse modules zeer betaalbaar zijn. Lightpad Block is beschikbaar vanaf €199 en Seaboard Block vanaf €329.

ROLI BLOCKS

ROLI BLOCKS

ROLI BLOCKS

ROLI BLOCKS