Stedentrip naar Engeland: Canterbury

De kathedraal van Canterbury

Het klassieke Engeland laat zich nergens zo mooi zien als in Canterbury. Deze stad is een perfecte bestemming voor een stedentrip.

Bij de naam Canterbury denk je direct aan de wereldberoemde kathedraal van de stad. Dit indrukwekkende gebouw heeft een zeer prominente plaats in de stad, maar Canterbury heeft nog veel meer. De binnenstad van Canterbury heeft veel historische gebouwen, moderne architectuur, natuur, heel veel winkels en prima horeca. Precies wat je nodig hebt voor een lekker weekend weg.

Bezienswaardigheden

Kathedraal van Canterbury
Natuurlijk bezoek je de kathedraal tijdens je bezoek aan Canterbury. Door een rijkelijk versierde middeleeuwse poort kom je op het terrein van de kathedraal. De oude binnenstad van Canterbury bestaat uit smalle straatjes, maar de kathedraal heeft alle ruimte. Zo kan je het imposante gebouw goed bekijken. De binnenkant heeft alles wat je van een eeuwenoude kerk mag verwachten: hoge plafonds, rijkelijk versierde praalgraven en nissen en vooral heel veel geschiedenis. Loop via de zijkant bij de crypte naar buiten om een door een bogengalerij rond een grasveld te wandelen. Hier heb je mooie doorkijkjes naar de kerk. Ook de gift shop van de kathedraal is een aanrader.

In de kathedraal van Canterbury
In de kathedraal

St Augustine’s Abbey
Achter de kathedraal vind je de resten van St Augustine’s Abbey. Deze abdij stamt uit de 6e eeuw en is een tastbaar bewijs van het feit dat Canterbury al eeuwen een belangrijke rol speelt in de geschiedenis van Engeland. Rondom de ruïnes van de abdij vind je ook mooie tuinen waar je heerlijk op een bankje in de zon kunt genieten van de rust en stilte.

St. Martin’s Church
Ja, nog een kerkelijk gebouw, maar ook deze is ook indrukwekkend als je niet gelovig bent of een ander geloof aanhangt. St. Martin’s Church is namelijk gebouwd rond het jaar 580 en is sindsdien onafgebroken in gebruik geweest. Daarmee is het de oudste kerk van Engeland. De zeer respectabele leeftijd van dit gebouw zal op iedereen indruk maken.

De oude binnenstad
Het oude gedeelte van Canterbury bestaat uit smalle straatjes met mooie vakwerkhuizen. Hierin vind je veel winkels, cafés en restaurants. Binnen loopafstand zijn er ook nog resten van een Romeins kasteel en een oude stadspoort.

De rivier Stour
Door Canterbury stroomt het riviertje Stour. Wandel langs de oevers of maak een boottocht om Canterbury van zijn mooiste kant te ontdekken. Een van de beroemdste en fotogenieke plekken van de stad is de plek waar de rivier langs de 500 jaar oude Weverhuizen stroomt. Wie vanaf de Westgate langs de rivier wandelt komt langs mooie huizen, een gezellig stadspark, oude sluizen en het hypermoderne Marlowe Theater.

Canterbury, Engeland
Weavers Hiouse

The Canterbury Tales Experience
De stad Canterbury is natuurlijk ook beroemd vanwege dit boek van Geoffrey Chaucer uit de 14e eeuw. In de stad zelf is een attractie gebouwd die je meeneemt naar het leven in die tijd. Verhalen uit het boek komen tot leven door middel van een interactieve audiotoer.

Eten en drinken

Er is keuze genoeg in Canterbury. Zo veel dat ik niet alles heb kunnen uitproberen, maar ik heb wel een paar mooie adressen voor je kunnen verzamelen.

Byron
Goede hamburgers en goed bier. Meer heb je niet nodig voor een geslaagd diner of een uitstekende lunch. Byron is een keten met vooral heel veel vestigingen in Londen. Normaal gesproken is de combinatie keten en hamburgers een reden om ergens met een grote boog omheen te lopen, maar Byron is met niets te vergelijken met de bekende fastfoodketens (die ook in Canterbury te vinden zijn). De hamburgers zijn erg goed en gemaakt van zo veel mogelijk lokale producten. De menukaart bevat een aantal zeer interessante en smakelijke burgers, inclusief opties voor vegetariërs en kinderen. Naast de burgers zijn er goede bijgerechten als verschillende soorten friet, nacho’s en chicken wings. De uitstekende bierkaart en de geweldige milkshakes maken het feest compleet. Byron serveert comfort food in zijn meest smakelijke vorm.

diner bij Byron in Canterbury
Burgers en bier bij Byron

Burgate Coffee
Voor de beste koffie moet je bij Burgate Coffee zijn. Binnen is het misschien wat krap, maar de koffie is uitstekend en in heel veel variaties te krijgen. Probeer eens de Vietnamese koffie met gecondenseerde melk. Afhankelijk van het tijdstip, kun je hier ook goed ontbijten, lunchen of proeven van de zelfgemaakte taarten en koeken.

The Foundry Brew Pub
Een lokale bierbrouwer met een bijbehorende pub. Er worden hier echt heel veel bieren gemaakt. Om ze allemaal te proeven ben je nog wel even bezig. Gelukkig is er voor bij het drinken ook prima pubfood verkrijgbaar. Bieren die ik je kan aanraden zijn de Foundry Red Rye en de Canterbury Itzamná Chocolate Vanilla Porter.

Slapen

Canterbury Cathedral Lodge
Ik sliep in Canterbury op een heel bijzondere plek: een hotel op het terrein van de kathedraal. Vanuit het raam van mijn kamer zag ik de toren van de kathedraal (zie foto bovenaan deze pagina). Je wandelt vanuit het hotel dan ook zo naar binnen bij de kathedraal. Ook de rest van de stad ligt binnen loopafstand. Het hotel is kleinschalig en persoonlijk. De kamers zijn prima en hebben dus prachtig uitzicht.

Reizen naar Canterbury

Ik was op Canterbury op uitnodiging van DFDS. Met een van hun boten vaarde ik comfortabele in twee uur van Duinkerken naar Dover. Vanaf daar kun je in een half uur naar Canterbury rijden. Ik nam een omweg waarin je in een volgend artikel meer over leest. De overnachting en delen van het programma zijn geregeld door Visit Britain. Mocht je ook een trip naar Engeland willen maken, kijk dan op hun website voor informatie.

Canterbury, Engeland
Oude bibliotheek in Canterbury
Canterbury, Engeland
Westgate Park