Lost in Time door Annelies Damen

Annelies Damen
Annelies Damen – Lost in Time

Vanaf 17 mei presenteert de Nederlandse fotograaf Annelies Damen haar nieuwste serie Lost in Time. De prachtige zwart-witfoto’s, waarin wederom de vrouw centraal staat, zijn te zien bij Amsterdamse concept store en kunstgalerie X BANK.

De foto’s zijn afgedrukt op groot formaat en naast zwart-wit maakte Annelies Damen ook gebruik van soft colour. De beelden werden geschoten in het ARTIS-Groote Museum, het eerste en oudste museum van Amsterdam. Met haar expositie in X Bank laat Damen de bijzondere samenkomst van mens en architectuur zien.

Vrouw staat centraal

Lost in Time toont de vrouw die uit haar gebruikelijke omgeving is gestapt en vervolgens overweegt waar ze heen wil. Zonder druk van tijd en/of omgeving vindt ze een hernieuwde vrijheid. De antwoorden op haar vragen komen en zweven als het ware in de oude, schitterende ruimte.

Over de fotograaf

Vandaag is het Internationale Vrouwendag en we grijpen deze dag aan om te schijven over een inspirerende vrouw als Annelies Damen (1968). In het dagelijks leven is ze naast fotograaf namelijk ook boardmember van het familiebedrijf Damen Shipyards. Deze combinatie van creatie en commercie pakt voor haar heel goed uit. Het versterkt elkaar op een mooie manier. Voor haar functie bij het familiebedrijf reist ze de hele wereld over. Als fotograaf is ze het liefst in Afrika. Centraal in de foto’s van Damen staat de vrouw en haar omgeving of verhaal.

Naast Amsterdam heeft Annelies Damen ook geëxposeerd in steden als New York, Parijs, Milaan, Londen, Milaan en Miami. Bovendien is haar werk opgenomen in diverse kunstcollecties. Met haar carrière bij Damen Shipyards gaat het daarnaast ook voor de wind. Samen met haar zus Roos Damen heeft ze in 2017 de award voor Business Woman of the Year ontvangen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het Amerikaanse tijdschrift Enterprising Women. Verder hield Annelies Damen in november 2017 een TedTalk over haar carrièreswitch en haar passie voor fotografie tijdens TEDxAmsterdamWomen.

Het ARTIS-Groote Museum

Zoals gezegd diende het ARTIS-Groote Museum als locatie voor de nieuwste fotoserie van Annelies Damen. Het gebouw stamt uit de periode 1852-1855 en kwam ooit tot stand door de inzet van het Genootschap Natura Artis Magistra. Het ontstond vanuit de behoefte aan een ontmoetingsplek en een plek waar de natuur kon worden bestudeerd. Het pand werd één van de modernste en mooiste gebouwen van de 19de eeuw in Amsterdam. ARTIS wil dit bijzondere monument opnieuw een belangrijke rol geven als plek van samenkomst voor iedereen. In het gebouw aan het Artisplein zal daarom een nieuw museum worden gevestigd. Op dit moment wordt het pand compleet gerestaureerd en vernieuwd.

Lost in Time van Annelies Damen is te zien van donderdag 17 mei tot en met zondag 15 juli 2018.

X BANK
Spuistraat 172
Amsterdam

Annelies Damen
Annelies Damen – Belonging
Annelies Damen
Annelies Damen – Framed
Annelies Damen
Annelies Damen – Lost
Annelies Damen
Annelies Damen – Lost