Monsieur Plant legt knopen in boomstammen

Monsieur Plant
Tree Knot
Foto’s © Christophe Guinet

Onder de naam Monsieur Plant maakte de Franse kunstenaar Christophe Guinet intrigerende installaties. Het lijkt hierbij alsof het hem gelukt is om een knoop in een boomstam te leggen. Maar schijn bedriegt.

Als je goed om je heen kijkt in een boomrijke omgeving zie je wel eens stammen of takken die zich op ingenieuze wijze hebben gevormd naar hun omgeving. Bijvoorbeeld een tak die door een hek is gegroeid of een boomstam die is vergroeid met de stam van een andere boom. Precies dit soort eigenaardigheden van de natuur inspireerden Monsieur Plant tot het maken van de serie Twist.

Schors

Het grote verschil met de natuur is dat de boomstammen van Monsieur Plant helemaal niet van hout zijn. Hij maakt zijn sculpturen namelijk van gips. Als de vorm klaar is dan bekleedt hij de buitenkant met dennenschors om het geheel opvallend echt te laten lijken. Hiermee zet de kunstenaar kijkers eenvoudig op het verkeerde been.

Populaire cultuur

Christophe Guinet omschrijft zichzelf als een botanisch kunstenaar of ‘urban gardener’. Hij heeft geen botanische achtergrond, maar is bij het maken van dit soort werken uitgekomen door te wandelen in de natuur en zich daar te verbazen over alles wat hij ziet. Hij probeert nu de natuur te combineren met vormen en iconen uit de populaire cultuur.

Meer werk van Monsieur Plant kun je bekijken op zijn website of Instagram. Daar zie je bijvoorbeeld sneakers die hij maakte van houtschors of bloembladeren en de houten versie van Batman die een paar jaar geleden opdook in de straten van Parijs.

Monsieur Plant
Nature Lover
Monsieur Plant
Infinity
Monsieur Plant
Barbed Wood
Monsieur Plant
Wooden Lace
Monsieur Plant
Detail van Barbed Wood
Monsieur Plant
Detail van Wooden Lace