Recensie: The Delicate Project – II: The Great Refill

The delicate project

De eerste naam die mij te binnen schiet bij het luisteren naar The Delicate Project is The Mars Volta. Het album II: The Great Refill ademt dezelfde sfeer als die mij op de albums van The Mars Volta zo wist te boeien.

Het is iets ongrijpbaars dat zich niet makkelijk laat omschrijven in een recensie, maar dat je grijpt als je luistert naar de muziek. Het komt voort uit het feit dat The Delicate Project de nummers (en het album) op onconventionele wijze weet op te bouwen.

Zo opent het album bijvoorbeeld met een gitaarriff die meteen verwachtingen oproept van een invallende bas en stevige drums. Maar het is juist een piano die volgt. Zo zet de muziek de luisteraar steeds op het verkeerde been. De nummers zijn spannend en zitten vol met onverwachte verrassingen zoals een regelmatig opduikende klarinet. Voeg daarbij de poëtische teksten van zanger Gerlov van Engelenhoven en je mag met recht spreken van een bijzondere band.

Cavia

Die teksten zijn echt iets waardoor je nog dieper in de muziek zal worden getrokken. Zo zijn er twee nummers die gaan over een cavia (en ze zijn nog eens serieus ook) en is er een prachtig verhaal over een tuinman, maar de belangrijkste nummers zijn de 5 tracks in het midden van het album. Deze beginnen met Genesis en eindigen met Apocalyps. Vooral Genesis is met zijn tempowisselingen erg mooi (waarschijnlijk mijn favoriet).

Ik heb dit album van The Delicate Project echt al heel vaak gedraaid en zal dat ook zeker blijven. Dit is een jonge Nederlandse band met heel veel potentie. Het album kun je beluisteren en kopen via Bandcamp. Op Facebook kun je kijken waar en wanneer de band optreedt. Een concert van deze band bezoeken is in ieder geval iets dat hoog op mijn to-do-lijstje voor 2013 staat.