THE KID exposeert in het Moco Museum

The Future Is Old - THE KID - 2018-2019 - Photo courtesy Studio THE KID ©THE KID
The Future Is Old – THE KID – 2018-2019 – Photo courtesy Studio THE KID ©THE KID

“Kunst is niet gemaakt om appartementen mee te versieren, het is een offensief en defensief oorlogswapen tegen de vijand.” Met deze woorden van Picasso omschrijft kunstenaar THE KID de drijfveer achter zijn werk. Vanaf 19 november is zijn werk te zien in het Moco Museum.

Het is voor het eerst dat het werk van THE KID in een solotentoonstelling is te zien. Tijdens de expositie The Future is Old zal hij proberen de wereld wakker te schudden met zijn heftige thema’s die te zien zullen zijn op enorme schilderijen en sculpturen. Volgens het Moco Museum en THE KID zal door middel van hedendaagse kunst een licht worden geworpen op humanisme in de sociale crisis en het democratisch verval van onze 21ste eeuw. In eerste instantie zie je knappe, jeugdige modellen poseren op manieren zoals we die kennen van reclames en Instagram, maar wie verder kijkt, ontdekt snijwonden, bloedneuzen en blauwe plekken. De hyperrealistische beelden laten de kijker nadenken over de begrippen macht en privilege. Met als uiteindelijk doel inzicht te geven in een wereld met meer mededogen en begrip.

Charlottesville

THE KID begon in 2017 te werken aan zijn serie olieverfschilderijen en levensgrote sculpturen voor deze expositie. Aanleiding was de grote indruk die de gebeurtenissen van de zomer van 2017 in het Amerikaanse Charlottesville op hem maakten. Hier werden betogers voor burgerrechten bij een tegendemonstratie op gewelddadige wijze aangevallen door Amerikaanse nationalisten en voorstanders van blanke suprematie. Deze laatstgenoemde groep was kwaad vanwege het project van de lokale overheid om het standbeeld van Generaal Robert E. Lee, een vooraanstaand figuur uit de Zuidelijke staten in de Amerikaanse Burgeroorlog en een historisch voorstander van de Afro-Amerikaanse slavernij, neer te halen.

‘THE KID: The Future is Old’ geeft de reden waarom Moco Museum gelooft dat kunst meer kan doen. De realistische voorstellingen van aangrijpende details die van geweld getuigen – bloedneuzen, kapotte lippen, littekens en krassen, bende-tatoeages, wonden en andere illustratieve beelden en historische rolmodellen – roepen cruciale sociale onderwerpen op, die onze aandacht trekken en om onmiddellijke actie van ieder van ons vragen.

Destroy Me - THE KID - 2018-2019 - Photo courtesy Studio THE KID ©THE KID
Destroy Me – THE KID – 2018-2019 – Photo courtesy Studio THE KID ©THE KID
Over And Over - THE KID - 2018-2019 - Photo courtesy Studio THE KID ©THE KID
Over And Over – THE KID – 2018-2019 – Photo courtesy Studio THE KID ©THE KID

Volg ons op Facebook