Welke verlichting kies je voor in de keuken?

Welke verlichting kies je voor in de keuken?

In de keuken is het belangrijk om goed en voldoende licht te hebben. Met de juiste verlichting wordt het verrichten van bepaalde handelingen namelijk een stuk makkelijker. Probleem is alleen dat de gemiddelde Nederlander niet weet welke verlichting handig is voor in de keuken. Geldt dit ook voor jou? Wij bieden jou hier de helpende hand.

Basisverlichting

Basisverlichting is in nagenoeg iedere ruimte in huis aanwezig. In de meeste gevallen gaat het hierbij om een plafondlamp of inbouw spots. Met behulp van basisverlichting kun je een ruimte verlichten. Kom je in het donker thuis? Dan zet je deze lamp aan met behulp van de schakelaar of dimmer. Op deze manier verlicht je de volledige keuken. Dankzij basisverlichting kun jij je gemakkelijk voortbewegen in een ruimte als het donker is.

Functionele verlichting

In sommige ruimtes volstaat basisverlichting, maar dit is lang niet overal het geval. Ook in de keuken heb je niet genoeg aan alleen basisverlichting. Nee, want in de keuken mag ook functionele verlichting niet ontbreken. Hier wordt immers ook gewerkt. Zo is het wel prettig om voldoende licht te hebben bij het bereiden van eten of snijwerk. Je ziet dan namelijk precies wat jij doet. Daarom doe je er goed aan ook voor functionele verlichting te kiezen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lampen die jouw aanrechtblad verlichten. Spotjes zijn hier een goede uitkomst voor. Heb je een kookeiland? Dan kun je hier ook hanglampen boven hangen.

Sfeerverlichting

Tijdens het koken is het handig om veel licht te hebben. Staat het eten op tafel? Dan vind je het misschien wel te licht in een ruimte wanneer de basisverlichting of functionele verlichting brandt. Daarom mag sfeerverlichting ook niet ontbreken in jouw keuken. De lichtintensiteit van sfeerverlichting is lager dan die van basisverlichting of functionele verlichting. Hierdoor ontstaat een prettige sfeer in de keuken. Je kunt basisverlichting overigens ook als sfeerverlichting gebruiken. Je moet in dat geval wel een dimmer led in laten bouwen en voor een dimbare lamp zorgen. Op deze manier regel je zelf de lichtintensiteit, waardoor er altijd een prettige sfeer hangt in de keuken.

Maak een lichtplan

Doordat er verschillende soorten verlichting zijn, is het niet makkelijk om de juiste lampen voor in de keuken te kiezen. Weet jij ook niet goed welke verlichting jij nodig hebt? Dan raden wij jou aan om een lichtplan te maken. Heb je dit nog niet eerder gedaan? Geen paniek, want dit is iets wat je prima zelf kunt doen. Je hoeft hiervoor namelijk alleen maar over een plattegrond van jouw keuken en een pen of stift te beschikken.

Ga je jouw keuken verbouwen? Teken dan de nieuwe indeling op de plattegrond. Op deze manier weet je direct waar het aanrecht (of eiland) komt en op welke plek de eettafel komt te staan. Wanneer je dit in de plattegrond hebt getekend, begin je met de lichtpunten. Kies voor basisverlichting een plek centraal in de ruimte, bijvoorbeeld boven de eettafel. De functionele verlichting hang je vooral in de buurt van het kookgedeelte op. Voor wat betreft de sfeerverlichting zijn er weinig eisen. Zorg er alleen wel voor dat ze op een strategische plek hangen, zodat ze sfeerverhogend werken.