Twee nieuwe boekjes van Haruki Murakami

Twee nieuwe boekjes van Haruki Murakami

Nieuw werk van Haruki Murakami is altijd goed nieuws. Dit keer zijn het twee fraai vormgegeven boekjes over zeer uiteenlopende onderwerpen.

Een kat achterlaten

Een kat achterlaten gaat over de vader van de schrijver. Dit onderwerp is Murakami in zijn rijke oeuvre eigenlijk altijd uit de weg gegaan, maar komt nu toch aan bod. Het blijkt een interessant verhaal op te leveren. Zo komen we te weten dat de grootvader van de schrijver een grote tempel in Kobe beheerde en dat zijn vader heeft gevochten in de Tweede Sino-Japanse Oorlog en dat hij prachtige haiku’s schreef.

Zoals altijd weet Haruki Murakami er een boeiend en persoonlijk verhaal van te maken. De illustraties van Marion Vrijburg en de manier waarop de bladzijden met elkaar zijn verbonden, maken van Een kat achterlaten een fijn tussendoortje voor de Murakami-fan.

With the Beatles

Het tweede boek zou je meer klassiek Murakami-materiaal kunnen noemen. Het korte verhaal bevat allerlei typische elementen die zo kenmerkend voor de Japanse schrijver zijn: mysterieuze meisjes, heel veel muziek, literatuur en zelfmoord. Een heerlijk tussendoortje voor de fans, maar ook een geschikte kennismaking met het werk van Murakami voor eenieder die hem nog niet gelezen heeft.

Ook dit boek is prachtig vormgegeven met een opvallende boekbinding die tevens zichtbaar is aan de buitenkant en mooie illustraties van Toni Demuro binnenin. Wacht je liever op een echt nieuw boek van Haruki Murakami, dan is het goed om te weten dat in het voorjaar van 2021 de verhalenbundel Eerste persoon enkelvoud verschijnt.