Urban Lies, de bewuste verminking van een gebouw

pierre delavie

Urban Lies is een project van de Franse kunstenaar Pierre Delavie waarbij hij beroemde gebouwen bewerkt zodat er een niet-kloppend beeld ontstaat.

Zijn project met het Grand Palais in Parijs is daar een goed voorbeeld van. De entree van dat beroemde gebouw is zodanig bewerkt dat deze nog wel in de stijl van het gebouw is, maar niet meer kloppend is. Delavie noemt dat ‘architectural abduction‘.

Bewustzijn

Dit bestaat vooral uit het toevoegen van nep-ornamenten en projecties. Dat laatste zorgt er voor dat vooral ’s avonds de architectonische verminkingen goed opvallen. Pierre Delavie speelt hiermee vooral met het bewustzijn van voorbijgangers. Als je regelmatig langs een gebouw loopt of rijdt, dan sla je het uiterlijk daarvan in je op.

Als dan opeens iets anders is aan dat gebouw, maar niet heel opvallend anders, dan duurt het even voordat je het in de gaten hebt. Je hersenen zullen moeite hebben met het verwerken van deze informatie. Deze verwarring is precies wat Delavie tracht te veroorzaken met zijn Urban Lies.

pierre delavie

pierre delavie

pierre delavie

pierre delavie