De 5 mooiste gebouwen met gevels van Trespa

kunstof gevel

Trespa, een geliefd materiaal voor windveren en boeidelen wordt ook steeds vaker opgepikt door architecten en bedrijven in de renovatiebouw. Vanwege onder andere zijn duurzaamheid blijkt Trespa een interessant materiaal voor het bekleden van gevels. Naast de verschillende mogelijkheden van Trespa voor gevelbekleding zorgt het ook voor een unieke uitstraling van je gebouw. In dit artikel tonen wij de top 5 van de mooiste toepassingen van Trespa op gevels.

1. Restaurant La Place in Houten

Ondanks het feit dat restaurant La Place in Houten slechts één kleur Trespa gebruikt, is de gevel allesbehalve eenkleurig of eenvormig. Abbink & De Haas Architectures hebben een driedimensionaal mozaïek ontworpen die het gebouw tot een ware bezienswaardigheid maken. Het is een goed voorbeeld van de onbeperkte mogelijkheden die Trespa Meteon architecten en gevelontwerpers biedt. De platen zijn gelijmd op een houten frame. Deze montagemethode biedt veel vrijheid bij het realiseren van complexe geometrische vormen. Er is gebruik gemaakt van een kleur uit de metallic-serie van Trespa, hierdoor lijkt het alsof er diverse kleurschakeringen zijn, maar de kleurverschillen worden veroorzaakt door de verschillende ‘facetten’ en de richting van het zonlicht. Ook deze gevelbekleding getuigt van prachtige architectuur en het nodige vakmanschap van de uitvoerder. Zelfs met één kleur Trespa heeft deze gevel Never a dull moment:

kunstof gevel

2. Gevelbekleding HEMA Oosterbeek

De HEMA in Oosterbeek is gevestigd in een voormalige villa. Bij de verbouwing werd de oorspronkelijke gevel weer zichtbaar, en tegelijkertijd kregen de nieuwe zij- en achtergevel een prominente plaats in het straatbeeld. Strategie architecten uit Oosterbeek maakten met kunstenaar Jan van IJzendoorn een waar kunstwerk van deze gevels. Het laat prachtig zien dat Trespa Meteon is niet gebonden aan vlakke oppervlakken. Dankzij de hoge vormvastheid kunnen goed eenvoudige driedimensionale vormen in de gevel gemaakt worden. In de gehele gevelbekleding worden zeven verschillende kleuren gebruikt, waarvan vijf metallic kleuren. Hiermee krijgt de gevel veel kleurdiepte en een grote hoeveelheid kleurschakeringen:

kunstof gevel

kunstof gevel

3. Studentencomplex South Essex-college (UK)

In het jaar 2010 is in Essex (Engeland) een groot nieuw complex gebouwd voor studentenhuisvesting. Architect Stephen Marshall koos ervoor om de gehele gevel van het gebouw met Trespa te bekleden. Voor de plaatsing van de platen op de gevel zijn vaste geometrische patronen aangehouden, de verschillende etages van het gebouw zijn door deze rechthoekige vormen optisch met elkaar verbonden. Het geeft een mooi kleurenspel met een moderne uitstraling. Ook hier zijn Meteon® platen uit het uni color gamma van Trespa® toegepast. Voor de bevestiging van de gevelbekleding is gebruikt van een metalen achterconstructie (TS700) waarop de platen met blindklinknagels zijn bevestigd.

kunstof gevel

kunstof gevel

4. Cultureel Centrum Ca Don José (Spanje)

In 2011 is het nieuwe Cultural Centre Ca Don José gebouwd in Canals (Spanje). Het gebouw is ontworpen door Hector Luengo Arquitectos. De vormgeving van het gebouw en de grote diversiteit aan kleuren sluiten goed aan op de functie van het gebouw als cultureel centrum. In deze gevel wordt Trespa® in verschillende maten gebruikt, veel platen zijn op maat gezaagd uit volle plaat. Dit geeft een goed voorbeeld van de duurzaamheid van Trespa; ondanks de vele zaagsneden heeft het weer geen invloed op het plaatmateriaal. De plaat blijft op de zaagsnede volledig waterbestendig en ook de temperatuur heeft geen invloed op de duurzaamheid. Voor de gevelbekleding is gebruik gemaakt van Meteon® platen van het merk Trespa®. Voor wat betreft de kleuren is er gebruik gemaakt van de 10 verschillende uni-kleuren uit het gamma van Trespa. Let in de detail foto ook eens op de Trespa schroeven, deze zijn nauwelijks zichtbaar omdat ze in exact dezelfde kleur als de gevelplaat zijn.

kunstof gevel

kunstof gevel

5. Gevelbekleding New Kent Road (UK)

In 2012 werd het appartementencomplex aan 134 New Kent Road opgeleverd, het is ontworpen door Glas Architects uit London. Het complex is opgetrokken tussen de gebouwen van een voormalige tegelfabriek. Als eerbetoon aan de vorige bestemming van het gebouw, besloot Glas Architects een mozaïek van Trespa Meteon platen op de gevel aan te brengen. In totaal zijn zeven uni-kleuren uit het Trespa-gamma toegepast. Er is gekozen voor Trespa gevelbekleding vanwege de esthetische kwaliteiten en de duurzaamheid. Bij het ontwerp van het mozaïek heeft men rekening gehouden met de hoeveelheid vormen die men uit een volle plaat Trespa kan zagen. Hierdoor wordt zo weinig mogelijk plaatmateriaal verspild. Deze gevel is een prachtig staaltje vakmanschap van de uitvoerder, waarin veel zaagbewerkingen en gelijkmatige naden zitten. In de detailfoto’s zijn de strakke naden tussen de plaatdelen zichtbaar. Trespa platen moeten kunnen werken, en daarom is altijd een kleine naad tussen de Trespa gevelbekleding nodig.

kunstof gevel

kunstof gevel

Dit artikel wordt aangeboden door Kunststofplatenshop.nl. Eenvoudig online plexiglas kopen.

Volg ons op Facebook