Van Gogh in het groot in Indianapolis

THE LUME
Foto’s: Grande Experiences

In juni 2021 opent in het Indianapolis Museum of Art at Newfields een indrukwekkende expositie waarin het werk van Vincent van Gogh centraal staat. THE LUME laat de schilderijen op bijzondere wijze tot leven komen.

Hier in Nederland zijn we natuurlijk verwend met de geweldige collecties van schilderijen van Vincent van Gogh in bijvoorbeeld het Van Gogh Museum, het Kröller-Müller Museum en het Rijksmuseum. Maar woon je bijvoorbeeld in het midden van de Verenigde Staten dan is het aanbod nihil.

Om lokale kunstliefhebbers toch te laten genieten van het oeuvre van Van Gogh is er door het Australische Grande Experiences een prachtige tentoonstelling ontwikkeld. Met behulp van 150 hypermoderne projectoren worden de bekendste en mooiste schilderijen van Van Gogh op enorm formaat getoond en komen details tot leven. Klassieke muziek maakt de unieke ervaring compleet.

Indrukwekkend

Je zou wellicht kunnen zeggen dat dit weinig met kunst te maken heeft en meer met plat vermaak, maar dat hoeft absoluut niet het geval te zijn. Zelf bezochten we in Brussel eerst de originele werken van Bruegel en later die dag de interactieve installatie Beyond Bruegel. Het maakte allebei indruk. Zeker omdat de bewegende beelden je details laten ontdekken die je bij het origineel misschien over het hoofd had gezien.

In totaal zullen er bij de expositie THE LUME 3000 verschillende digitale afbeeldingen worden getoond. Dat zijn natuurlijk de beroemdste werken van Vincent van Gogh, maar soms ook opvallende close-ups of verrassende details. Juni 2021 lijkt nog ver weg, maar het museum heeft alvast een speciale website voor de tentoonstelling laten maken.

THE LUME

THE LUME

THE LUME