Liefde voor muziek in Zuchten van de Ziel

Guido Bindels - Zuchten van de Ziel

Muziek kan heel veel troost bieden in zware tijden. Om die reden begon journalist Guido Bindels tijdens de eerste lockdown een Facebookpagina waar hij muziek deelde met daarbij een verhaal over zijn stemming: Zuchten van de Ziel.

Die stemming was niet altijd vrolijk, want Bindels had te maken met een lastige thuissituatie nu hij zijn meervoudig beperkte dochter Brigitte plots in huis moest nemen. In zulke tijden biedt muziek soms een houvast. Zuchten van de Ziel was dus een fijne uitlaadklep op de avond. Al snel vroeg Guido Bindels aan vrienden om ook een bijlage te leveren.

Eerlijke verhalen

Dat dit project enigszins uit de hand is gelopen, blijkt wel uit het feit dat er nu een boek is met daarin de mooiste verhalen. Guido Bindels zelf neemt vaak het woord met mooie verhalen uit zijn carrière als sportjournalist en eerlijke verhalen van een vader van een kind met beperking in coronatijd.

Persoonlijk waren de verhalen uit de laatste categorie degene die me het meest raakten. Ik heb zelf een grote periode dit jaar min of meer hetzelfde meegemaakt met mijn eigen dochter, die vanwege een zeldzame genetische afwijking ook meervoudig beperkt is. Vooral de maanden maart, april en mei waren loodzwaar. Muziek heeft toen vaak geholpen om het leed het verzachten.

Lief en leed

De overige verhalen zijn net even anders van toon, maar ook niet altijd vrolijk. Herinneringen aan muziek gaan gepaard met lief en leed. In het boek lees je de verhalen van bijvoorbeeld Mart Smeets, Peter Heerschop, Viggo Waas en Bert Wagendorp. Om eerlijk te zijn heeft komen de meeste personen met voor de hand liggende nummers met een hoog Top 2000-gehalte, maar de eerlijke verhalen maken veel goed.

Interessanter is het als je ook nog eens iets bijzonders ontdekt. Bijvoorbeeld dankzij Vincent Bijlo die vertelt over een indrukwekkende uitvoering door Bette Midler van Hello In There van John Prine. Of Gerrit Jager die in stripvorm mijmert over een bijna-ontmoeting met The Beach Boys. Met Spotify en YouTube erbij wordt Zuchten van de Ziel een mooie ontdekkingstocht langs fijne muziek en eerlijke verhalen.