Voor de beste bioscoopervaring kies je Dolby Cinema

de beste bioscoop ter wereld

Voor de geweldigste bioscoopervaring moet je afreizen naar Eindhoven want daar hebben JT bioscopen en Dolby de allerbeste bioscoop ter wereld neergezet.

Edit: 15 december 2015: JT Hilversum heeft nu ook een Dolby-zaal en beide zalen hebben afgelopen maanden een upgrade gekregen waardoor de ervaring nog beter is. Ook is de naam JT komen de vervallen en heet de bioscoopketen nu Vue.

Het begint al als je naar de zaal toeloopt. Na de kassa neem je de roltrap omhoog en loop je langs de ‘gewone’ zalen naar het einde van de gang. Halverwege die wandeling zie je al dat je op weg bent naar iets bijzonders. Naast het grote logo van Dolby Cinema zie je een ingang met direct daarachter een uitnodigend beeldscherm.

Langs dat scherm van ruim 2 meter hoog en 9 meter lang loop je een donkere gang in, weg van de realiteit om in de magische wereld van de cinema terecht te komen. Eenmaal in de zaal vallen de grote stoelen en de enorme beenruimte op, maar het mooiste moet nog komen.

Met Dolby Cinema heeft Dolby alles uit de kast gehaald om de bioscoopervaring zo geweldig mogelijk te laten zijn. Het bijzondere is dat de JT in Eindhoven hiervan de wereldprimeur heeft. Het beeld en het geluid zijn van het allerhoogste niveau. Het enorme filmdoek vertoont beelden van een laserprojector die zorgt voor haarscherp beeld in 4K en het geluid is afkomstig van luidsprekers die rondom in de zaal zijn aangebracht. De combinatie daarvan is iets wat lastig is te omschrijven, maar dat je eigenlijk moet ervaren.

Fragmenten

Die ervaring ben ik ondergaan. Dolby gaf onlangs een presentatie voor de pers waarbij ze demonstreerden hoe geweldig Dolby Cinema is. Aan de hand van een groot aantal fragmenten onderging ik de ervaring die IMAX doet verbleken tot een gewoon filmzaaltje. De laatste Transformers, Gravity, Life of Pi en Dawn of the Planet of the Apes zagen er meer dan haarscherp uit en het geluid deed je haast uit je stoel trillen. Indrukwekkend! En dan te bedenken dat het beeld in de zaal in de loop van 2015 nog een upgrade krijgt in de vorm van Dolby Vision.

Het geluid van Dolby Atmos is trouwens zo bijzonder omdat Dolby samenwerkt met de grote filmstudios. Al tijdens de productie van de film zorgen de makers dat het geluid ideaal is voor bioscoopzalen met Dolby Atmos.

Christian Bale

Exodus: Gods and Kings

Na de pauze kon ik de film Exodus: Gods and Kings bekijken in de Dolby Cinema-zaal van JT Eindhoven. Op de bioscoopervaring was helemaal niets aan te merken. Beeld en geluid waren zoals verwacht uitmuntend. Het is alleen jammer dat Ridley Scott er zo’n draak van een film van heeft gemaakt. Er was genoeg spektakel dat in zo’n bijzonder bioscoopzaal puur genieten is, maar het verhaal was niet overtuigend evenals het vlakke acteerwerk. Jammer. Ik zal dus snel eens terug moeten om ook eens een echt goede film in deze geweldige zaal te zien. Het korte fragment wat ik in de ochtend kreeg te zien van Gravity doet mij verlangen naar een film van zo’n kaliber in Dolby Cinema.

de beste bioscoop ter wereld