Recensie: Guardians of the Galaxy volume 2

i am groot

De film Guardians of the Galaxy was in 2014 een aangename variant op de haast eindeloze stroom met superheldenfilms. De film zat vol met grove humor, absurde personages en geweldige muziek. Het vervolg Guardians of the Galaxy volume 2 doet daar nog een schepje bovenop.

Met Guardians of the Galaxy heeft Marvel goud in handen, want de films bevatten precies alle ingrediënten die een goede blockbuster moet hebben. Het verhaal is ook dit keer niet spectaculair. Sterker nog: het loopt allemaal net even teveel door elkaar, een verhaallijn minder was wellicht beter geweest. Dit mag de pret allemaal niet drukken. Als de film van start gaat met Baby Groot die danst op Mr. Blue Sky van ELO, dan weet je dat het helemaal goed zit. Op de achtergrond vechten de Guardians tegen een enorm monster, maar de camera blijft het dansende boompje volgen.

Daarna duikt het bonte gezelschap van superhelden in een klassiek ruimteavontuur gevuld met vreemde planeten en vreemde bewoners. De Guardians zijn op de vlucht voor een gouden priesteres en premiejagers, terwijl twee van de hoofdrolspelers bijzondere ontmoetingen hebben met familieleden. Ik blijf bewust een beetje op de vlakte want het is veel leuker in de bioscoop te ontdekken hoe het verhaal gaat. Bovendien draait het in deze film vooral om andere zaken. Actie, dialoog, personages en muziek zijn allemaal vele malen beter dan het verhaal.

Belegen actiehelden

Mooi zijn de rollen voor actiehelden wiens gloriedagen al een tijdje achter ons liggen: Vin Diesel die de stem van Groot voor zijn rekening neemt is misschien een twijfelgeval, maar Kurt Russell, Sylvester Stallone en (jazeker) David Hasselhoff zijn net zo fijn belegen als de muzikale omlijsting van de film. Het zorgt allemaal voor dat beetje extra tussen een gewone en een zeer vermakelijke blockbuster. Guardians of the Galaxy volume 2 zit in die tweede categorie.

Tot slot wil ik nog iets kwijt over de zaal waar ik de film zag. Ik schreef er al vaker over, maar de beste plek om een blockbuster te zien is in de Dolby Cinema-zalen van Vue in Hilversum of Eindhoven. Wat mij betreft de beste zalen die er in Nederland zijn. Goede stoelen, enorm veel beenruimte, geluid in Dolby 63.1 en de vlijmscherpe weergave maken een bezoek aan Guardians of the Galaxy volume 2 een nog betere ervaring.

Yondu en Rocket