Kleurrijk basketbalveld uit de 3D-printer

Basketbalveld uit de 3D-printer
Foto’s: Matt Alexander en Sean Pollock.

Het is een trend om basketbalvelden te laten beschilderen door kunstenaars, maar wat Yinka Ilori in Londen heeft gedaan, is net even iets anders. Hij voorzag het sportveld van een kleurrijke ondergrond uit de 3D-printer.

Het veld is een zogenaamde half court en is te vinden tussen de kantoorgebouwen van Bank Street Park in Canary Wharf. Door de gebruikte kleuren vormt het sportveld een mooi contrast met het beton en glas van de omgeving. Normaal gesproken is de ondergrond van zo’n veld van beton of hardhout. Kunstenaar Yinka Ilori koos echter voor tegels van polypropeen. Deze worden geprint door het Britse bedrijf OnCourt.

Een groot voordeel hiervan is dat de kunstenaar een mooi kleurenpalet aan het veld kon geven, maar dat de belijning van het veld in de vloer zit en er niet op is geschilderd. Dit zorgt ervoor dat deze strepen niet wegslijten als het veld intensief in gebruik is. Er is dus veel minder onderhoud nodig en de kleuren blijven voor langere tijd goed zichtbaar.

Voor iedereen

Ook voor de sporters kent dit basketbalveld voordelen. De vloer is gemaakt met zogenaamde Traction². Dit materiaal uit de 3D-printer zorgt voor de perfecte stroefheid, waardoor de kans op blessures aan knie of enkel lager is dan op een gewoon sportveld. Aan de zijkant van het veld is de tekst Be the best you can be aangebracht. Hiermee wil Ilori iedereen uitnodigen om te komen spelen. Hoe goed of slecht je ook bent.

Voor de kleuren van het veld en de muren eromheen liet Ilori zich inspireren door de kleuren van de zee en het leven in de zee. Op deze manier wil hij de connectie maken tussen stad en natuur. Tijdens de pandemie viel het hem extra op hoe belangrijk het is om natuur om je heen te hebben. Op momenten dat Ilori iets van stress voelde, zocht hij de natuur op. Naast het veld ontwierp hij overigens ook een bijpassende bal.

Basketbalveld uit de 3D-printer

Basketbalveld uit de 3D-printer

Basketbalveld uit de 3D-printer

Kunstenaar Yinka Ilori

Basketbalveld uit de 3D-printer