Zo los je een ongelukje in huis op

gemorste wijn

In een huis moet natuurlijk geleefd worden. Maar soms pakken dingen iets anders uit je verwacht had. Op een van je dinner parties bijvoorbeeld, waarbij je designbank een ongelukkige scheut rode wijn moet incasseren.

Of als je op een blauwe maandag, in alle haast naar werk, een kop koffie over je nieuwe tapijt morst. Geen paniek: als je snel ingrijpt, vallen je spullen te redden. Met deze tips los je ongelukjes in huis meteen op en poets je allerlei vlekken pijlsnel weg – zonder je moeder te hoeven bellen.

Chips

Een Netflixmarathon heeft zijn tol geëist: je bank zit vol vettige vlekken van de chips. Dep wat afwasmiddel op de vlek (zodra ie nog ‘vers’ is), laat het even intrekken en dep het daarna weg met een vochtige doek.

Tip: Heb je bij iemand anders thuis per ongeluk schade veroorzaakt? Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je in veel gevallen verzekerd tegen schade aan derden en hoef je niet zelf voor de kosten op te draaien als je een biertje over de laptop van een vriend stoot.

Rode wijn en koffie

Hoppa, een glas rode wijn over je vloerkleed. Kom meteen in actie: strooi een ruime hoeveelheid fijn zout over de vlek en geef het zout wat tijd om de rode wijn te absorberen. Zuig dan het zout met een stofzuiger van je tapijt. Dit werkt vaak ook bij koffievlekken.

Heb je een opgedroogde rode wijnvlek op je kleren? Met wasmiddel en bleek (alleen als de stof wit is!) kom je ver. Wrijf tegelijkertijd dezelfde hoeveelheid van beide middelen op de vlek en laat dit een paar minuten intrekken. Stop daarna het kledingstuk in de wasmachine.

Tip: Nooit meer stressen over ongelukjes die niet zo makkelijk te fixen zijn en je uit eigen zak moet betalen? Met een inboedelverzekering zijn je losse spullen in huis – van meubels en woonaccessoires tot sneakers en kleding – verzekerd bij schade door rook, schroeien, brand, storm, diefstal, neerslag en lekkage.

Fruitsap

Als je vruchtensap over je stoffen bank of tapijt hebt gemorst, sprint dan naar de koelkast. Grijp een fles bruiswater en giet het over de vlek heen. Pak vervolgens een schone doek en dep het water én de vlek weg. Als dit niet werkt, probeer het dan met een in alcohol gedompeld wattenstaafje.

Tip: Voor een tapijt of meubel van leer of stof geldt: wrijven vermijden, altijd deppen.

Kauwgom

Hardnekkige kauwgomvlekken ga je te lijf door ze te bevriezen. Gebruik een vriesspray of kauwgombevriezer krab de kauwgom er daarna af. Als dit niet werkt, krijg je het waarschijnlijk alleen weg met professionele reiniging.

Tip: Check altijd eerst of de stof een label met onderhouds- of schoonmaakadvies heeft en lees deze door voordat je overgaat op actie.