123DV ontwerpt bijzondere villa voor poolhonden

360 Villa en tuin

Het Rotterdamse bedrijf 123DV Moderne Villa’s richt zich op zowel architectuur als interieur. Een huis houdt namelijk niet op bij de buitenkant. Bij 123DV ligt de nadruk op het creëren van een totaalbeleving. Het bureau kreeg dit keer de bijzondere opdracht om in hun ontwerp rekening te houden met de twee poolhonden van de bewoners.

In 2013 en 2016 schreven we ook al over 123DV, dat bestaat uit een team van gepassioneerde architecten, interieurontwerpers en ingenieurs. Ze hebben ervaring met meer dan 60 duurzame high end villa’s in zowel Nederland als het buitenland. Voor het huis waar we nu over schrijven, kreeg architect Liong Lie de opdracht van een stel om het welzijn van hun speciale honden mee te nemen in het ontwerp. Het is voor de Alaska-Malamutes belangrijk veel buitenshuis te kunnen vertoeven, maar tegelijkertijd moeten ze ook vaak contact kunnen maken met hun baasjes die zich veelal binnenshuis bevinden.

Ronde woning

Dit resulteerde in 360 Villa, een compleet ronde villa, waarbij het raam langs de gevel doorlopend is. Dit zorgt voor een verbinding van 360 graden tussen binnen en buiten. De honden zijn altijd in het zicht. Door de aangebrachte luifel rondom het huis, kunnen de dieren schuilen tijdens de kou en genieten van de schaduw tijdens warme dagen. En voor nog meer oogcontact met de dieren is het terras van het huis voorzien van spiegelwanden.

Privacy en beschutting

Aan de kant van de slaapkamer en de keuken is de tuinvloer verhoogd. Hierdoor loopt de tuin door tot de gevel en kunnen de bewoners en hun honden op ooghoogte contact met elkaar maken. Aan de andere kant van het verhoogde gedeelte bevindt zich de straat. De ophoging doet vanaf die kant dienst als schutting en biedt de bewoners de nodige privacy.

Verbinding tussen binnen en buiten

De oppervlakte van de 360 Villa is slechts 85 vierkante meter, maar oogt door het specifieke ontwerp een stuk ruimer. Het bestaat uit een zogeheten open plattegrond. Hierdoor zijn de woonkamer, slaapkamer en badkamer met elkaar verbonden. Indien nodig kunnen de ruimtes worden afgesloten met schuifdeuren. De open ruimte en de ronde vorm van het huis zorgen voor een gevoel van vrijheid. De kleine villa staat op een ruime kavel in het bos en overal waar je kijkt kun je genieten van de natuur en de honden. De binnen- en buitenwereld zijn perfect met elkaar verbonden, hèt belangrijkste visitekaartje van 123DV.

360 Villa toegangspad

360 Villa 's avonds

360 Villa oogcontact

360 Villa

360 Villa

360 Villa buitenzijde

360 Villa slaapkamer

360 Villa slaapkamer en badkamer

360 Villa woonkamer

360 Villa woonkamer

Foto’s: Hannah Anthonysz