1985 brengt nostalgie en bruut geweld

1985

Waar moet jij aan denken als je het jaartal 1985 ziet? Of je die tijd wel of niet bewust hebt meegemaakt, doet er eigenlijk niet toe, want iedereen heeft min of dezelfde beelden bij de jaren ’80. De nieuwe tv-serie 1985 zal dat beeld zowel bevestigen als doen kantelen.

Deze Vlaamse serie is al een groot succes in België en zal vanaf donderdag 27 april in Nederland te zien zijn via NPO Plus. In de serie krijgen we een mooi beeld van het België in de jaren ’80. Denk aan de kenmerkende kleding (met bijvoorbeeld veel schoudervulling), heerlijk nostalgische muziek en coole auto’s, maar we zien ook een duistere kant vol geweld.

De serie volgt een groep vrienden die elk kiezen voor een andere carrière. Marc en Franky gaan bij de politie (de Rijkswacht), terwijl Vicky rechten gaat studeren. Door toenemende spanningen in de samenleving en op het werk komt de vriendschap onder druk te staan. Een groot deel van de spanningen komt door de zeer gewelddadige acties van de Bende van Nijvel.

Coming of age

Deze bende heeft echt bestaan en voerde in de jaren ’80 een reeks zeer gewelddadige overvallen uit, waarbij meerdere doden vielen. Wie nu precies in de Bende van Nijvel hebben gezeten en wat het motief van de bende was, is nooit duidelijk geworden. Dat biedt voor scenarist Willem Wallyn een mooie kans om een fictief verhaal te schrijven. 1985 begint als een klassieke coming of age-serie, maar krijgt naar verloop van tijd steeds een donkerder randje. Regisseur Wouter Bouvijn noemt het genre van de serie unbelievable true crime.

Toch is het maar de vraag wat er nu precies allemaal zo ‘ongelooflijk’ is. Wie zich verdiept in de verhalen, geruchten en theorieën rondom de Bende van Nijvel ontdekt al snel heel veel wilde geruchten en sporen die steeds maar doodlopen. 1985 voegt een aantal nieuwe, fictieve verhaallijnen toe. Of deze stroken met de werkelijkheid weet waarschijnlijk niemand of slechts een paar ingewijden, maar het zorgt wel voor een zeer spannende serie.

1985 is vanaf 27 april in zijn geheel (8 afleveringen) te zien via NPO Plus. Vanaf donderdag 4 mei is de serie ook wekelijks te bekijken via NPO3 (om 20.30).

1985

1985