Wat als de winter voorgoed verdwijnt?

Het begin van de lente kan heel mooi in beeld worden gebracht door beelden te tonen van smeltend ijs. Dat is ook wat filmmaker Christopher Dormoy laat zien in zijn korte film Eternal Spring. Maar tegelijkertijd geeft hij een ongemakkelijke boodschap mee aan de video.

Eternal Spring is in principe een mooie en poëtische titel die in eerste instantie alleen maar positieve associaties heeft, maar wat als er nooit meer een winter komt? En al het ijs op de polen, bergen en gletsjers voorgoed smelt? Dat is een duister scenario waar Christopher Dormoy ons met zijn film over na wil laten denken. We maken ons momenteel te weinig zorgen over de klimaatverandering en sommigen vinden de warme zomers zelfs heerlijk, maar als we zo doorgaan komt er ook een tijd waarbij de meters te ver doorschieten.

De beelden die je ziet in Eternal Spring zijn geschoten met een macrolens. Zodoende zit je met je neus zo dicht op het ijs dat het lastig inschatten is wat je nu precies ziet. In ieder geval ziet het er prachtig uit. Maar laten we alsjeblieft ook nadenken over de boodschap die de maker van de video aan ons meegeeft.