4 redenen om je elektrische fiets te verzekeren

4 redenen om je elektrische fiets te verzekeren

Als je een elektrische fiets hebt, beleef je de wereld op een compleet andere manier. Want de leukste manier om te fietsen, is elektrisch. Er bestaan verschillende verzekeringen die nuttig zijn voor wie een elektrische fiets heeft. Zo is er bijvoorbeeld de fietsverzekering die beschermt tegen diefstal en is er de aansprakelijkheidsverzekering die beschermt tegen torenhoge aansprakelijkheidsclaims. Dit zijn ongelofelijk nuttige verzekeringen die zeker aan te raden zijn. Hieronder lees je waarom.

Omdat een verzekering soms verplicht is

In principe is een elektrische fiets verzekeren niet verplicht. In veel gevallen zal je ook niet over een aansprakelijkheidsverzekering moeten beschikken. De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP-verzekering) vergoedt namelijk ook de schade die je aanricht met je elektrische fiets en waarvoor je aansprakelijk bent.

Dit alles geldt enkel als de elektrische fiets onder de definitie van een zwakke weggebruiker valt, namelijk als de elektrische fiets niet harder kan dan 25 km/u en louter trapondersteuning biedt. Als een elektrische fiets niet aan deze eisen voldoet, bijvoorbeeld in het geval van een speedpedelec, is er sprake van een sterke weggebruiker. In dat geval gelden er strengere regels. Zo moet de bestuurder bijvoorbeeld een goedgekeurde helm hebben én is een WA-verzekering verplicht. Als je geen verplichte verzekering hebt, kan je een boete krijgen. En bovendien kan je ook nog eens alles verliezen bij een aansprakelijkheidsclaim.

Omdat veel elektrische fietsen worden gestolen

Het aantal fietsdiefstallen in ons land is enorm hoog. Ongeveer een op de tien nieuwe e-bikes worden uiteindelijk gestolen. Daarom is het niet alleen belangrijk om je elektrische fiets goed op slot te doen, maar ook om het goed te verzekeren. Daarvoor heb je een fietsverzekering met diefstaldekking nodig. Houd er rekening mee dat de verzekeraar specifieke eisen kan stellen. Zo kan het bijvoorbeeld verplicht zijn om een bepaald type slot te gebruiken. Ook zijn niet alle accessoires automatisch verzekerd en kunnen de premies enorm verschillen. Daarom is het heel belangrijk om de beschikbare verzekeringen goed met elkaar te vergelijken. Onder meer de waarde van de fiets en je postcode spelen een belangrijke rol bij het berekenen van de premie.

Omdat een elektrische fiets behoorlijk prijzig is

Niet alleen worden er veel elektrische fietsen gestolen, bovendien is een elektrische fiets ook allesbehalve goedkoop. Voor een goede elektrische fiets betaal je al snel 1800 euro en dat is voor veel mensen erg veel geld. Als de elektrische fiets wordt gestolen, ben je dat geld kwijt, want gestolen fietsen worden zelden teruggevonden. Ook bij een valpartij kan de schade aan de elektrische fiets enorm groot zijn. Als iets duur en kwetsbaar is, is het altijd een goed idee om over verzekeringen na te denken.

Omdat fietsongelukken vaak voorkomen

In Nederland vinden er veel fietsongevallen plaats en uit onderzoek blijkt dat het ongevalsrisico bij elektrische fietsen nog groter is dan bij traditionele fietsen. Dat heeft onder andere te maken met een hogere gemiddelde snelheid, waardoor de anticipatietijd korter is en de remweg langer. Daarnaast stijgt het aantal jongeren op de e-bike en zijn jongeren niet altijd even voorzichtig in het verkeer. Verder is de afloop van een fietsongeluk bij een elektrische fiets vaak ernstiger. Net daarom is het bij een elektrische fiets nog belangrijker om over een goede verzekering te beschikken.