De opvallende Deerupt is de nieuwste sneaker van adidas

adidas Deerupt

Het is altijd mooi als een sportmerk de archieven induikt en met oude informatie iets compleets nieuws doet. adidas doet dit met de Deerupt, een moderne sneaker gebaseerd op oude technieken.

Begin jaren ’80 bracht adidas de Marathon Trainer uit. Eén van de opvallendste kenmerken van deze hardloopschoen was het zogenaamde Dellinger-web aan de zijkant van de zool. De uitvinding van Olympisch hardloper Bill Dellinger zorgde ervoor dat de energie tijdens het rennen zich goed verdeelde over de gehele zool. Bijkomend voordeel was dat het web er ook nog eens cool uitzag.

Inspiratiebron

Anno 2018 heeft adidas het Dellinger-web gebruikt als inspiratiebron voor een geheel nieuwe schoen: de Deerupt. Het web heeft zich hierbij uitgebreid tot over de gehele schoen. De Deerupt is in eerste plaats ontworpen als modeschoen, maar het nieuwe web heeft wel degelijk een functie. De zool is een verbetering van de van de Marathon, waarbij de verbeterde onderkant gebaseerd is op die van de adidas NMD R1.

Het meest opvallende aan de Deerupt is het web of net dat zich uitspant over de bovenzijde van de schoen. Zool en bovenwerk lijken zo een geheel te vormen. Het web zorgt ervoor dat de schoen soepel, maar stevig om je voet zit als een sok met extra ondersteuning. Hierdoor is het aantrekken van de Deerupt wel wat meer werk dan bij een reguliere sneaker.

Grid

Waar adidas vroeger sprak over een web is er nu sprake van een grid. Dit roostervormige wiskundige patroon zien we bijvoorbeeld terug in het stratenplan van moderne grote steden. Het New Yorkse Manhattan is daarvan een goed voorbeeld. Precies dit grootstedelijkse idee wilden de ontwerpers van adidas vertalen naar een schoen.

Op 22 maart komt de adidas Deerupt uit in de eerste versie die de naam Solar Bird draagt. Onder het witte rooster vind je opvallende kleuren als blauw en een fel soort rood. Ik had de eer om vorige week al een paar van de adidas Deerupt Solar Red in ontvangst te nemen.

Nieuwe hit

Ik moet zeggen dat ze erg fijn lopen, maar dat ze vooral lekker opvallen. Heel veel mensen hebben mij op de schoenen aangesproken. Iedereen vond ze mooi en bijzonder en wilde er meer over weten. Je kunt dus wel stellen dat adidas met de Deerupt iets bijzonders heeft gemaakt. Dit zou zomaar weer een nieuwe hit van adidas kunnen worden.

adidas Deerupt

adidas Deerupt

adidas Deerupt