Anatomic is een prachtige, dubbelfunctionele ligstoel

Anatomic
Anatomic by Nynke Tynagel for inCC (Foto: © Carlfried Verwaayen)

Onlangs vond een zomerse editie van de Milaan Design Week plaats. Tijdens het event werd in Rossana Orlandi Gallery de bijzondere ligstoel Anatomic geëxposeerd. Het designkunstwerk van ontwerper Nynke Tynagel is, in samenwerking met BYBORRE, speciaal gemaakt voor inCC. Anatomic laat zien wat er gebeurt als kunst, design en textiel samenkomen.

inCC is een gloednieuw label dat opereert op het snijvlak van kunst & design. Hun doel is om kunst en functie te laten samensmelten. inCC is een ontwerp-kunstinitiatief dat is ontstaan ​​​​uit een verlangen om het idee van ‘single-purpose’ te overstijgen. inCC nodigt bekende kunstenaars/ontwerpers uit om mee te werken aan hun concept. Deze personen krijgen een klassiek stuk aangeboden. Vervolgens mogen ze dit blanco canvas herwerken en personaliseren.

In dit geval is de ligstoel, een iconisch en tijdloos designvoorwerp, door de wereldberoemde ontwerper Nynke Tynagel veranderd in een prachtig kunstobject. Tegelijkertijd kan het kunstobject nog steeds worden gebruikt als ligstoel. Er is dus meer dan 1 functie mogelijk. Een duurzame gedachte.

Menselijk lichaam in innovatief 3D-breisel

Het gedurfde ontwerp van Nynke Tynagel, dat de interne werking van het menselijk lichaam weergeeft, werd vertaald door de innovatieve textielmakers van BYBORRE. Bij deze Amsterdamse studio staan ze bekend om hun gelaagde textielontwerpen. In het geval van Anatomic nodigt de stof uit tot aanraking en bij verdere bestudering zul je vervolgens steeds nieuwe details ontdekken. Het design van Tynagel – we kennen haar van de eclectische ontwerpen voor Studio Job -verwijst naar bordspellen uit de kindertijd en educatieve diagrammen. Het is gebaseerd op de wens van de kunstenaar om menselijke verbindingen buiten de huid te verkennen.

Dubbele functionaliteit

Van Anatomic kan worden genoten als textielkunst. Het kan aan een muur worden bevestigd met de meegeleverde haak. Tegelijkertijd is het ook een ligstoel die geschikt is voor binnen en buiten. De houten constructie doet zowel dienst als frame voor het kunstwerk en als onderstel van de stoel. De dubbele functionaliteit was een bewuste keuze van inCC. Het is immers hun missie om meer te maken met minder.

Anatomic wordt handgemaakt met gerecycled PES en gecertificeerd Nederlands eiken. De ligstoel verschijnt in een gelimiteerde, genummerde oplage van 600 en is verkrijgbaar bij in-cc.co.

Anatomic
Anatomic by NynkeTynagel for inCC at La Muralla Roja (Foto © Verne Photography)
Anatomic
Anatomic by Nynke Tynagel for inCC (Foto: © Carlfried Verwaayen)
Anatomic
Anatomic by Nynke Tynagel in 3D knit (Foto: © Carlfried Verwaayen)
Anatomic
Anatomic by Nynke Tynagel for inCC (Foto: © Carlfried Verwaayen)
Anatomic
Anatomic by NynkeTynagel for inCC at La Muralla Roja (Foto © Verne Photography)