De bloemrijke schilderijen van Anna Bittersohl

Anna Bittersohl - Rutger Brandt Gallery
Anna Bittersohl, Scala (2017)

In de Amsterdamse Rutger Brandt Gallery is binnenkort werk te zien van Anna Bittersohl. De Duitse schilder debuteert er met haar solotentoonstelling You grow in your garden. Het centrale idee achter de tentoonstelling is dat elk mens bewust onderdeel is van z’n individuele, spirituele en materiële omgeving.

De titel van de tentoonstelling is bewust gekozen. Om zich verder te kunnen ontwikkelen is de mens afhankelijk van een symbiotisch proces. Dit betekent dat de mens een bepaalde omgeving en condities nodig heeft om optimaal te kunnen groeien en bloeien, net zoals dat bij planten gaat. You grow in your own garden…

Wat is waarheid?

Het werk van Bittersohl draait veelal om onze existentie en de waarheid. Ze is geboeid door de effecten die voortvloeien uit de waarnemingen en het geheugen van de mens. We bewaren namelijk feiten wanneer we getuige zijn van een bepaalde gebeurtenis. We breiden ons archief uit, optimaliseren het en proberen constant verlies van de waarheid te voorkomen. Maar wat gebeurt er eigenlijk als we achteraf kijken?

Neem bijvoorbeeld een eenvoudige vaas. Deze heb je onlangs gezien en je wilt graag de essentie ervan overbrengen op anderen. Je hebt zelfs foto’s en aantekeningen van de betreffende vaas gemaakt. Hierdoor kun je de vaas, logischerwijs, algemeen beschrijven en de essentiële kenmerken ervan benadrukken. Echter start op dat moment al een selectief mechanisme. Want welke maat had de vaas precies? Welke details waren belangrijk? En in welke omgeving stond de vaas? Welke gedachten had je toen je de vaas bekeek? Onvermijdelijk begint ineens het transformatieproces. Het wordt onmogelijk om dezelfde vaas op exact dezelfde manier te zien als de persoon van toen. De waarheid van het moment ligt in het verleden. Het is onherstelbaar.

Tijdelijke waarheid

Anna Bittersohl is gefascineerd door bovenstaande gedachtegang en volgt deze in haar werk. Je moet haar schilderijen begrijpen als een open soort herinnering. De kleuren passen zich aan aan de manier waarop het brein werkt en de invloed van aangebrachte en gewiste lagen is van essentieel belang. De thema’s verwijzen zowel naar Bittersohls persoonlijke archief van beelden en feiten als naar het proces van het schilderen zelf. Echter, het schilderij zal volgens Bittersohl uiteindelijk zelf beslissen over de waarheid van z’n eigen moment.

Wellicht een beetje pittige kost deze achtergrondinformatie, maar je kunt natuurlijk ook gewoon genieten van haar schilderijen zonder je brein op volle toeren te laten draaien. Je ziet prachtige werelden met planten, bloemen, mensen en dieren in allerlei intense kleuren. Het werk van Anna Bittersohl werkt als een magneet, je wordt er automatisch naartoe getrokken. Neem het gekozen schilderij vervolgens rustig in je op en geniet van de waarheid van dat moment.

De tentoonstelling You grow in your garden van Anna Bittersohl is te zien van 27 januati t/m 24 februari 2018 in de Rutger Brandt Gallery.

Bethaniënstraat 39
Amsterdam
Geopend: donderdag t/m zaterdag van 12:00 tot 17:00 uur

Anna Bittersohl - Rutger Brandt Gallery
Anna Bittersohl, Vorankündigung (2017)
Anna Bittersohl - Rutger Brandt Gallery
Anna Bittersohl, Aufstellung (2017)
Anna Bittersohl - Rutger Brandt Gallery
Anna Bittersohl, Deines Gleichen (2017)
Anna Bittersohl - Rutger Brandt Gallery
Anna Bittersohl, Imagery Bird (2017)
Anna Bittersohl - Rutger Brandt Gallery
Anna Bittersohl, Prisma (2017)

Alle afbeeldingen © Anna Bittersohl, ter beschikking gesteld door Rutger Brandt Gallery.