Doemscenario’s van Dirk Hardy in Rutger Brandt Gallery

Dirk Hardy in Rutger Brandt Gallery
Dick Hardy, VIVARIUM, EPISODE 3: ACHILLES, 2019

Vanaf 3 juni presenteert Rutger Brandt Gallery een nieuwe solotentoonstelling van Dirk Hardy. De kunstenaar startte in 2018 zijn doorlopende project Vivarium. Maak in de Amsterdamse galerie kennis met de apocalyptische en hyperrealistische doemscenario’s die daarbij horen.

Stap binnen in de wereld van complotdenkers, onderbetaalde maaltijdbezorgers en Amerikaanse beveiligers. Voor zijn solotentoonstelling in Rutger Brandt Gallery presenteert Dirk Hardy (1989, Boxtel) een nieuw apocalyptisch wereldbeeld. Met zijn project Vivarium construeert de kunstenaar hyperrealistische werelden die de complexiteit van onze tijdgeest uitdrukken. In een reeks tableaux vivants ontwerpt, bouwt en fotografeert Hardy zijn eigen werelden op ware grootte.

Een veelzijdig kunstenaar

Voordat Hardy aan zijn fotografie-opleiding begon, studeerde hij Architectuur aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij gebruikt zijn technische achtergrond om zelf zijn eigen decors, lichtbakken en raamkozijnen te bouwen. Dit combineert hij met zijn kunstenaarsopleiding. Hardy weet als fotograaf precies weet hoe hij zijn hyperrealistische universums moet ensceneren. Bovendien ontwierp hij zelf elk detail van de set, van de kleding tot aan de attributen van zijn personages. Hardy voegde een verrassend element toe aan zijn laatste episode voegde Hardy een verrassend element toe. Hij maakte hierbij gebruik van de nieuwe mogelijkheden van artificiële intelligentie.

Nieuwe gemeenschappen door internet

Ideologisch gezien kunnen we tegenwoordig soms meer gemeen hebben met iemand die aan de andere kant van de wereld woont dan met onze buren. Via het internet worden steeds sterkere gemeenschappen gevormd en Hardy verbeeldt in zijn ‘Echokamer’ hoe deze geïsoleerde werelden eruit kunnen zien. We kijken naar de opnamestudio van complotdenker Red Pill Roy. Terwijl zijn zoon toekijkt, probeert Roy vanuit zijn geïsoleerde bunker mensen online te overtuigen van zijn alternatieve wereldbeeld. Hiermee reflecteert Hardy op de gevolgen van neo-tribalisme in onze samenleving.

Complexiteit van het dagelijks leven

Hardy kadreert zijn foto’s in handgemaakte lijsten, waardoor de toeschouwer de illusie krijgt een ruimte in te kijken. Deze illusie wordt versterkt door de zelfontworpen lichtbakken waarin Hardy zijn foto’s monteert. Elke episode van de Vivarium-serie heeft zijn eigen thematiek en toont een andere complexiteit in ons dagelijks leven.

Apocalyptische doemscenario’s

Hardy’s onderwerpen variëren van ons huidige kapitalistisch systeem tot de disneyficatie van ons koloniale verleden en de harde realiteit van onderbetaalde maaltijdbezorgers. In zijn werk lopen fotorealisme, fantasie en realistische gebeurtenissen door elkaar. Zodoende wordt de toeschouwer geconfronteerd met een serie apocalyptische doemscenario’s van onze moderne maatschappij.

Vivarium van Dirk Hardy is te zien van 3 juni t/m 8 juli 2023.

Rutger Brandt Gallery
Bethaniënstraat 39
Amsterdam

Dirk Hardy in Rutger Brandt Gallery
Dick Hardy, VIVARIUM, EPISODE 6: ON GUARD, 2020
Dirk Hardy in Rutger Brandt Gallery
Dick Hardy, VIVARIUM, EPISODE 10: THE LEGEND OF THE BUBBLE QUEEN, 2022

Alle afbeeldingen © Dirk Hardy via Rutger Brandt Gallery