Zsofia Schweger exposeert in Rutger Brandt Gallery

Zsofia Schweger - Rutger Brandt Gallery
Zsofia Schweger, Commute, 150x480cm, acrylic on canvas, 2021 (Alle afbeeldingen © Zsofia Schweger, Courtesy of Rutger Brandt Gallery)

Het is september en dat betekent dat het nieuwe galerieseizoen aanbreekt. Rutger Brandt Gallery trapt af met een solotentoonstelling van Zsofia Schweger. Haar indrukwekkende schilderijen zijn t/m 9 oktober te bewonderen.

Pause is de eerste tentoonstelling van Zsofia Schweger (1989) in Nederland. Oorspronkelijk komt Schweger uit Szeged, Hongarije. Na studies in Boston en Londen, vestigt ze zich in 2015 definitief in de Engelse hoofdstad.

De vele verhuizingen die ze heeft meegemaakt vormen een bron van inspiratie voor haar werk. De plekken waar ze heeft gewoond, maken allemaal namelijk deel uit van haar identiteit. In haar schilderijen is Schweger dan ook geïnteresseerd in het verkennen van de relatie van de mens tot een ruimte en de notie van het ‘thuis zijn’.

Minimalistisch en sfeervol tegelijk

Zsofia Schweger schildert zowel huiselijke als publieke interieurs. In haar werk past zij de verf op minimalistische wijze toe. Ze brengt de verf aan in dunne, gelijkmatige lagen en verbeeldt zo de ruimtes in platte kleurvlakken. In combinatie met de zachte, gedempte kleuren wekt ze een sfeer op van zowel vervreemding als intimiteit.

Ontdaan van menselijke aanwezigheid

Op haar schilderijen ontbreken menselijke figuren. Hierdoor kunnen ze kil overkomen, maar tegelijkertijd roept de rust en ordening, die Schweger er meesterlijk in verwerkt, een gevoel van toegankelijkheid en familiariteit op.

De tentoonstellingsnaam Pause verwijst naar de onderbreking van een handeling. In Schwegers werk lijken de ruimtes stil en onbewogen, maar toch wordt er een menselijke aanwezigheid geïmpliceerd. En door het grote formaat waarmee Schweger vaak werkt, krijgt de kijker het idee bijna in het schilderij te kunnen stappen.

Pause van Zsofia Schweger is te zien t/m 9 oktober 2021

Rutger Brandt Gallery
Bethaniënstraat 39
Amsterdam

Zsofia Schweger - Rutger Brandt Gallery
Zsofia Schweger, At a tube stop (Russell Square London), 30x30cm, acrylic on canvas, 2021
Zsofia Schweger - Rutger Brandt Gallery
Zsofia Schweger, Rocking Chair, acrylic on canvas, 140x150cm, 2019
Zsofia Schweger - Rutger Brandt Gallery
Zsofia Schweger_At the Pub (Fitzroy Tavern in Fitzrovia, London), 150×110 cm, acrylic on canvas, 2020
Zsofia Schweger - Rutger Brandt Gallery
Zsofia Schweger, Worlds Apart, acrylic on canvas, 130x150cm, 2019