CopenHill is een centrale met skibaan op het dak

CopenHill in Kopenhagen
Foto: Rasmus Hjortshoj

In 2015 had architect Bjarke Ingels een geniaal plan voor de schoonste afvalverwerkingscentrale ter wereld met op het dak een skibaan die het hele jaar te gebruiken is. Sinds deze week is de fabriek in gebruik.

Het gebouw heeft twee namen. De officiële is Amager Bakke, maar de bijnaam is CopenHill, een combinatie van Copenhagen en het Engelse woord voor heuvel. In de fabriek kan jaarlijks 440.000 ton aan afval worden omgezet in schone energie. Maar er is meer dan dat.

Bjarke Ingels wilde graag dat het gebouw ook een publieke functie kreeg. Normaal gesproken staan dit soort fabrieken ergens aan de rand van de stad en mogen mensen niet eens in de buurt komen. Door het een publieke functie te geven is de CopenHill op meerdere manieren een waardevolle toevoeging voor de stad.

Klimmuur

Mensen mogen trots zijn op de fabriek waarbinnen nuttig werk wordt verricht. Door de buitenkant van het gebouw toegankelijk te maken, is er hopelijk ruimte voor bewustwording. Zodoende is op de gevel de grootste klimmuur te wereld gemaakt en heeft het dak een bijzondere functie.

Op dat dak kan namelijk geskied worden. Een borstelbaan zorgt dat het hele jaar door mensen kunnen afdalen op een oppervlak van 9.000 vierkante meter. In totaal kun je 400 meter naar beneden skiën of boarden, inclusief een bocht van 180 graden halverwege de piste.

Wandelpad

Ook mensen die niet van wintersport houden zijn welkom. Bovenop is er horeca en een ruimte waar aan Cross-Fit kan worden gedaan. Aan de rand van de baan is een wandelpad met bomen en struiken gemaakt. Daar voelt het net alsof je een hike op een heuvel maakt.

De geweldige schoorsteen maakt het bijzondere geheel helemaal af. Iedere keer als de fabriek 250 kilo CO2 aan de natuur heeft teruggeven blaast deze een ring van rook die zichtbaar is boven de hele stad. Een prachtige ode aan de natuur.

CopenHill in Kopenhagen
Foto: Laurian Ghinitoiu
CopenHill in Kopenhagen
Foto: Rasmus Hjortshoj
CopenHill in Kopenhagen
Foto: SLA
CopenHill in Kopenhagen
Foto: Søren Aagaard
CopenHill in Kopenhagen
Foto: Søren Aagaard
CopenHill in Kopenhagen
Foto: Laurian Ghinitoiu

Via: Dezeen