BMW X6 in het allerzwartste zwart

Zwarte BMW

Zwart is niet altijd zomaar zwart. Je hebt gradaties in het vermogen om licht te absorberen. Het allerzwartste zwart heet Vantablack en deze kleur is door BMW gebruikt op een X6.

Vantablack is zo zwart dat het 99% van het licht absorbeert. Als je dit soort verf op een auto aanbrengt, verdwijnen dus alle reflecties, maar zie je ook nog maar weinig van het lijnenspel van het ontwerp. Bij deze BMW X6 blijft van het stoere uiterlijk niet veel meer over dan de kenmerkende grille en de koplampen. Als je naar de rest van de auto kijkt, zie je eigenlijk niets meer dan een zwart gat.

Extreem

Voor deze auto is een speciaal ontwikkelde versie van Vantablack gebruikt. Deze Vantablack VBx2 kan door een net andere structuur dan het origineel met behulp van een verfspuit worden aangebracht. De extreem zwarte auto is hierdoor een uniek object om te bekijken. Je ogen en hersenen zullen moeite hebben met het verwerken van wat ze precies registreren. Zo’n opvallende auto past daarom perfect op een autobeurs. Dat is ook precies waar deze BMW VBX6 te zien zal zijn. Van 12 tot en met 22 september 2019 zal hij te bewonderen zijn op de Frankfurt Motor Show.

Rondom Vantablack is overigens heel wat te doen. Het begon allemaal bij kunstenaar Anish Kapoor, die de exclusieve rechten voor het gebruik van de kleur in de kunstwereld had gekocht. Hierdoor kunnen andere artiesten het niet gebruiken, wat voor flink wat boze reacties heeft gezorgd. Gelukkig is het op andere gebieden wel mogelijk om Vantablack te gebruiken. Bijvoorbeeld het gebouw dat Asif Khan ontwierp voor Hyundai.

Zwarte BMW

Zwarte BMW

Zwarte BMW

Zwarte BMW

Zwarte BMW