Arne Quinze is eregast van BRAFA 2022

Arne Quinze BRAFA 2022
Arne Quinze in zijn studio. Foto’s Dave Bruel

Kunstbeurs BRAFA in Brussel nodigt ieder jaar een kunstenaar die dat jaar dan eregast mag zijn. Na Julio Le Parc (2017), Christo (2018) en Gilbert & George (2019) gaat de eer in 2022 naar Arne Quinze.

Voor het eerst is een Belgisch kunstenaar eregast op de BRAFA. Het past goed bij de focus op lokaal die we de afgelopen tijd hebben gehad. Daarnaast is het werk van Arne Quinze vrolijk en kleurrijk, zaken die we goed kunnen gebruiken in een tijd waarin we ons helaas vaker gestrest voelen. De kunst van Quinze zal de BRAFA voorzien van een positief gevoel en aandacht voor de natuur.

Openluchtmuseum

Arne Quinze (1971) begon zijn carrière in de graffiti-scene. Geleidelijk heeft hij de overstap gemaakt van street art naar public art met als doel een openluchtmuseum van de stad te maken. Zo zagen wij op de boulevard van Oostende zijn felrode Rock Strangers en in Mons zijn indrukwekkende The Passenger (die helaas maar tijdelijk was). Andere steden waar werk van Quinze te zien is of was, zijn: New York, Miami, São Paulo, Parijs, Milaan en Verona. In veel van die steden zijn de vaak enorme sculpturen inmiddels landmarks geworden.

‘Steden als openluchtmusea – het klinkt als een idealistische droom, maar ik streef ernaar deze droom te verwezenlijken. Een publiek dat elke dag omringd wordt door kunst. Kunst heeft een positieve invloed op mensen en hun persoonlijke ontwikkeling: het verbreedt hun horizon en maakt hen toleranter ten opzichte van verschillen in de samenleving.’ – Arne Quinze

De grote inspiratiebron van Arne Quinze is de schoonheid van de natuur. Zelf woont hij in een huis dat is omringd door een enorme bloementuin. Het laat nadenken over de groeiende verschillen die er vandaag bestaan tussen de diversiteit van de natuur en de voortdurende uitbreiding van monotone steden. Op optimistische wijze probeert Quinze de dialoog op gang te brengen over het wankele evenwicht tussen mens en natuur.

Tapijt

Tijdens BRAFA 2022 toont Arne Quinze grootschalige schilderijen, waaronder een vierluik geïnspireerd door de “vier seizoenen”, een reeks werken op papier, een monumentale sculptuur, en ruimtelijke geluids- en video-installaties. Zelfs het ontwerp voor het tapijt van deze editie neemt hij voor zijn rekening. Zijn kleurrijke creaties zullen ongetwijfeld een vrolijke sfeer op het evenement brengen, perfect passend bij deze nieuwe start van de beurs!

BRAFA 2022 is van zondag 19 juni tot en met zondag 26 juni.

Arne Quinze BRAFA 2022
Arne Quinze – Erysimum
Arne Quinze BRAFA 2022
Arne Quinze – Lupine
Arne Quinze BRAFA 2022
Arne Quinze – Uchronia, Nevada, USA
Arne Quinze BRAFA 2022
Arne Quinze – Secret garden, Valencia
Arne Quinze BRAFA 2022
De tuin van Arne Quinze