
Muziek roept bij veel mensen emoties en herinneringen op. Dat is niet alleen de muziek zelf, maar ook alles dat er omheen komt kijken. Neem nu beroemde foto’s van iconische artiesten. Vaak zijn dat beelden die heel veel mensen, en zeker de fans, erg goed kennen. Fotograaf Steve Birnbaum speurt naar de locaties van deze foto’s en deelt deze via zijn Instagram-account The Band Was Here.
In zijn doorlopende serie bezoekt Birnbaum de locaties waar muzikanten werden gefotografeerd voor albumhoezen, persfoto’s of spontane momenten. Vervolgens lijnt hij de originele foto minutieus uit met de achtergrond, waardoor hij twee tijdperken in één frame vastlegt. Met de missie om “muziekgeschiedenis één foto per keer te herbeleven”, brengt Birnbaum legendarische momenten uit het verleden naar het heden. De zelfbenoemde “muziekverkenner” begint met grondig onderzoek, duikt in archieven om de exacte locaties van de originele foto’s te achterhalen. Daarna reist hij naar deze plekken, houdt de afgedrukte foto tegen de originele achtergrond en creëert zo een perfect uitgelijnd en daardoor bevredigend beeld.
De buurvrouw van Kurt Cobain
Van Oasis in Central Park tot The Notorious B.I.G. in Brooklyn, Birnbaums foto’s laten zien dat veel iconische locaties grotendeels onveranderd zijn gebleven sinds deze legendarische artiesten er in de jaren ’90 poseerden. Sommige van zijn beelden nemen ons zelfs verder terug in de tijd, zoals zijn reconstructie van The Doors’ albumhoes voor “Morrison Hotel” uit 1970. Birnbaum deelt zijn fascinerende beelden op Instagram, vaak met de verhalen achter de originele foto’s of details over zijn zoektocht naar de locaties. Tijdens een bezoek aan Dave Grohls voormalige huis in 1993, om een foto van Kurt Cobain gemaakt door fotograaf Youri Lenquette te recreëren, ontmoette hij onverwacht een oudere buurvrouw genaamd Amelia. Zij was aanwezig toen Cobain tragisch overleed.
“We raakten aan de praat en ze vertelde me dat ze de ochtend van Kurts dood naar Dave’s huis was gegaan en Dave vertelde over alle nieuwsbusjes die in de buurt stonden,” onthult Birnbaum. “Het was een beetje surrealistisch om dit allemaal te horen en terug te worden gebracht naar die tijd en plaats. Het zette voor mij snel in perspectief hoe echt dit was, hoe dit echte mensen waren, en hoewel het lang geleden lijkt, was het eigenlijk niet zo.”
Dankzij het werk van Steve Birnbaum blijven herinneringen aan deze foto’s in leven. Door muziek, beeld en locatie met elkaar te combineren krijg je een uniek stukje culturele geschiedenis. Dat al deze muzikale legendes nog maar lang deel mogen uitmaken van onze cultuur.

















Via: My Modern Met