Eetbare stillevens in Galerie Mokum

Galerie Mokum
Arnout van Albada, Red Velvet Cake, Eitempera en olieverf op paneel, 48 x 48,5 cm, 2023

Van 7 oktober t/m 4 november hangen de muren van Galerie Mokum vol eetbare stillevens. Naast hemelse delicatessen van Arnout van Albada vind je ook alledaagse lekkernijen van Piet Sebens of overblijfselen daarvan door Stijn Rietman.

Arnout van Albada schildert de meest verrukkelijke lekkernijen: van kleurrijke puddings en borden gevuld met frambozen tot aan zoete red velvet cakes. Hij focust zich niet slechts op eetbare zaken, ook de voorwerpen waar het eten mee wordt opgediend worden met grote precisie vastgelegd: gedecoreerde schaaltjes, zware houten planken of glanzende taartplateaus. De verpakking waarin het eten is gehuld, wordt met dezelfde dorstige blik vastgelegd als het voedsel zelf.

Architectuur, geometrie en compositie

In de schilderijen van Van Albada kan zijn fascinatie voor architectuur en geometrie worden afgeleid, ook deze passie verwerkt hij in zijn schilderijen. Hij kiest zijn standpunt zorgvuldig. De ene keer kijken we op ooghoogte mee naar zijn puddingen, de andere keer kijken we van bovenaf de ijstaart in. Van Albada beschouwt zijn onderwerpen als een constructie op zich: “In een pudding of een Panettonedoos zie ik een gebouw, in een stuk Parmezaanse kaas een rotspartij”.

Wat opvalt in de schilderijen van Van Albada is het stevig compositorisch fundament. Hij gelooft in de kunst van het weglaten: “Ik houd ervan als een schilderij kan ademen.” Vervolgens werkt de kunstenaar alle onderdelen tot in detail uit, van het licht op de schotel tot aan de suikerkorrels op de lange vingers. In ieder werk zijn de kleurencombinaties anders, maar altijd egaal met een neutrale kleur.

Nog meer lekker werk

Van Albada toont zijn werk samen met de figuratieve meesters Piet Sebens en Stijn Rietman. In zijn recente werk toont Sebens ons de schoonheid van alledaagse lekkernijen van de (super)markt, zoals tasjes gevuld met druiven, gatenkaas en gepekelde citroenen. In de werken van Rietman vinden we de overblijfselen van lekkernijen, die soms ten dele vergaan zijn. Met veel oog voor detail toont Rietman ons de pracht van uitgekauwd kauwgom, lege ijsbakjes en een afgebrokkeld Oreo-koekje.

Arnout van Albada | Delicious | featuring Piet Sebens en Stijn Rietman
De tentoonstelling is van 7 oktober t/m 4 november 2023

Galerie Mokum
Oudezijds Voorburgwal 334
Amsterdam

Galerie Mokum
Piet Sebens, Denkend aan Holland, Olieverf over acryl op paneel, 21 x 28.5 cm, 2022
Galerie Mokum
Stijn Rietman, Uitgekauwd, Olieverf op paneel, 20 x 20 cm, 2023
Galerie Mokum
Arnout van Albada, Red Velvet Cake, Eitempera en olieverf op paneel, 48 x 48,5 cm, 2023