Grootse installaties in Brutus Rotterdam

Brutus Rotterdam, Akeem Smith & Tommy Malekoff
Video still Forever and Forever, Tommy Malekoff, 2022

Brutus in Rotterdam presenteert t/m 22 november de tentoonstelling BUILT. In één van de grootste ruimtes voor hedendaagse kunst in Nederland kun je dan genieten van het werk van Akeem Smith en Tommy Malekoff. Deze Amerikaanse kunstenaars staan bekend om hun indrukwekkende installaties.

Akeem Smith en Tommy Malekoff verbinden film en architectuur, tijd en ruimte. De kunstenaars maken internationaal furore met hun installaties. BUILT markeert het debuut in Nederland voor Smith en Malekoff. Voor deze tentoonstelling werkt Brutus samen met de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam, dat aan de overkant van de straat zit.

Vergankelijkheid

Alles wat gebouwd is, zal vroeg of laat instorten, verkruimelen en ophouden te bestaan. De producten van het scheppend vermogen zijn per definitie tijdelijk. Toch kunnen ze blijvende veranderingen teweegbrengen in de natuurlijke omgeving, het leven van mensen en de manier waarop we de geschiedenis ontwerpen en herontwerpen. In BUILT, samengesteld door Maxwell Wolf van kunstgalerie New Canons uit New York, onderzoeken Smith en Malekoff de invloed van geweld en vergankelijkheid op het lichaam en de gebouwde omgeving. Met hun installaties verleggen ze de grenzen van videokunst en laten ze het onderscheid tussen kunstenaar, archivaris en documentairemaker vervagen.

Queens Street in Kingston, Jamaica

Voor zijn presentatie in Brutus gebruikt Smith filmisch archiefmateriaal en resten van gebouwen uit zijn geboortestad Kingston op Jamaica. Het videowerk Queens Street, 2020, combineert herinnering en nostalgie met een lyrisch eerbetoon aan de vrouwen die hem opvoedden.

De werken in BUILT waren al eerder te zien in de presentaties van curator Maxwell Wolf. No Gyal Can Test (New York 2020, Detroit 2021), waar het werk Queens Street onderdeel van was, geldt als de doorbraak van Akeem Smith. Het bracht hem veel lof van de pers zoals Artforum, Frieze, Garage, W, NYT Style en The New York Times.

Natuurgebied Everglades, Florida

In de tentoonstelling zien we ook Tommy Malekoffs grootste project tot nu toe: Forever and Forever (New York 2022). Deze enorme video-installatie was afgelopen jaar te zien in een verlaten ruimte diep gelegen in het Rockefeller Center in Manhattan. New York Times typeerde het kunstwerk als “channel surfing the Apocalypse”.

In Forever and Forever brengt de in New York woonachtige Malekoff de impact in kaart van menselijk ingrijpen in natuurgebied de Everglades in Florida. Hij toont de morele kant van ecologisch verval, maar creëert ook een alternatief uitzicht, dat fluctueert tussen extreme schoonheid, spektakel en destructie.

Over Akeem Smith

Akeem Smith (1991) was als stylist en ontwerper al een bekende naam in de modewereld toen hij twee jaar geleden zijn debuut maakte als kunstenaar met de tentoonstelling No Gyal Can Test. Dit leverde hem lovende kritieken op. Smith schetst met dit zeer persoonlijke project zijn jeugd in het New York en Jamaica van de jaren 1980 tot 2000. Het werk is gebaseerd op een enorm archief van foto’s en VHS-videobanden die hem door familie, vrienden en sleutelfiguren uit de dancehall-gemeenschap zijn toevertrouwd.

In Queens Street kaart Smith thema’s aan als consumentisme, sociale mobiliteit, racisme en de vergankelijkheid van het collectieve geheugen. Door een indrukwekkende reliekschrijn te bouwen die doet denken aan vervallen gebouwen uit de binnenstad van Kingston, ontsluit de kunstenaar herinneringen in een materieel landschap van zinkplaten, zeildoek en hergebruikt hout.

De video toont originele kleding die gemaakt is door OUCH, het legendarische atelier en zeskoppige modecollectief onder leiding van Smith’s grootmoeder. Het optreden van OUCH in nieuwsprogramma Morning Time in 1994 en hun catwalkdebuut in het Pegasus Hotel in 1995 behoren tot de vroegste jeugdherinneringen van de kunstenaar. Met de hulp van Ashland Mines, die de betoverende soundtrack van de video componeerde, dirigeert Smith een trage ouverture die de vrouwen uit zijn jeugd eert en het onvermijdelijke verraad van het efemere geheugen oproept.

Over Tommy Malekoff

Het werk van Tommy Malekoff, dat bijna volledig buiten het atelier ontstaat, is een voortdurende, poëtische meditatie over menselijk ingrijpen in de gebouwde omgeving en de natuurlijke wereld. Brutus toont Forever and Forever, zijn meest ontnuchterende en confronterende werk over dit onderwerp tot nu toe.

De video-installatie bestaat uit zes grote schermen die als een ondoordringbaar fort zijn opgesteld. De oneindige herhaling van de beelden is onheilspellend en hypnotiserend. Ze zijn gedurende twee jaar door de kunstenaar vastgelegd in de Everglades-regio in het zuiden van Florida, een rauwe en bijna prehistorisch aandoende wildernis waar desalniettemin overal zichtbare sporen van menselijk handelen te vinden zijn. Suikerrietvelden branden met hectares tegelijk, exotische banyanbomen doemen als dinosaurussen op in het landschap en het leefgebied van zeekoeien wordt verwarmd door afvalwater van kolengestookte elektriciteitscentrales.

Tentoonstellingsruimte Brutus

Zoals gezegd vindt BUILT plaats in Brutus. Deze grote tentoonstellingshal ligt in het rauwe M4H havengebied in Rotterdam en werd in 2008 opgericht door beeldhouwer Joep van Lieshout. Brutus heeft plaats voor een residency, een beeldenpark, 6000 vierkante meter om te exposeren en reikt elk jaar de Brutus Award uit aan een veelbelovende kunstenaar.

Met zijn ongepolijste, ruwe ruimtes en minimale randvoorwaarden is Brutus anders dan alle andere, meer conventionele tentoonstellingsruimtes: een speeltuin voor kunstenaars die grenzen verleggen. Het is groot, snel en ongecompliceerd, met weinig regels en biedt artiesten de vrijheid om op grote schaal uit te pakken, op te treden en te experimenteren op een plek waar alles mogelijk is.

Atelier Van Lieshout en Wapke Feenstra

Brutus is dan ook uitermate geschikt voor het werk van Akeem Smith en Tommy Malekoff, dat groots en rauw is, disciplines en stijlen moeiteloos mengt en ambities niet verbergt. Naast Smith en Malekoff zullen ook Brutus Award-winnaar 2022 Wapke Feenstra en Atelier Van Lieshout tijdens deze tentoonstelling te zien zijn. Hun werk sluit mooi aan bij het geheel. Atelier van Lieshout brengt het werk Cage en Wapke Feenstra komt met BOERENZIJ.

BUILT
7 oktober t/m 20 november 2022

Brutus
Keileweg 10
Rotterdam
Open: donderdag t/m zondag vanaf 12:00 uur

Brutus Rotterdam, Akeem Smith & Tommy Malekoff
Indrukwekkende installatie Queens Street van Akeem Smith in Brutus
Brutus Rotterdam, Akeem Smith & Tommy Malekoff
En de meeslepende installatie Forever and Forever van Tommy Malekoff in Brutus
Brutus Rotterdam, Akeem Smith & Tommy Malekoff
Tommy Malekoff, Forever and Forever, Rockefeller Center in Manhattan, New York, 2022
Brutus Rotterdam, Akeem Smith & Tommy Malekoff
Akeem Smith, Queens Street, No Gyal Can Test, New York 2020 / Detroit 2021
Brutus Rotterdam, Akeem Smith & Tommy Malekoff
Akeem Smith (photo by Paul Mpagi Sepuya)
Brutus Rotterdam, Akeem Smith & Tommy Malekoff
Tommy Malekoff
Brutus Rotterdam, Akeem Smith & Tommy Malekoff
Atelier Van Lieshout, Cage, 2017
Brutus Rotterdam, Akeem Smith & Tommy Malekoff
Installatie BOERENZIJ van Brutus Award Winnaar Wapke Feenstra