Butt X-Ray van Jackass in de verkoop

butt x-ray Jackass
Foto: Joost van den Broek. Via: Haute Auctions

Butt X-Ray is de titel van een iconisch en opvallend kunstwerk waar een bijzonder verhaal aan vastzit. Het is de beruchte röntgenfoto uit de film Jackass, The Movie.

In een van de scènes in die film laat Ryan Dunn met behulp van heel veel glijmiddel en een condoom een speelgoedauto anaal inbrengen. Vervolgens gaat hij langs een dokter om te klagen over buikpijn, waarna er een röntgenfoto van Dunn wordt gemaakt. De reacties van het personeel van de kliniek zijn door het team van Jackass vastgelegd en in de film opgenomen. Een heerlijk puberale grap uit het pré-YouTube-tijdperk, dat nog veel mensen zich kunnen herinneren.

Copyright

Ook de Amsterdamse advocaat Aernoud Bourdrez is geïntrigeerd, maar dan vooral door de röntgenfoto die is gemaakt. Bourdrez is gespecialiseerd in intellectueel eigendom en copyright en vooral geïnteresseerd in het feit dat op een gewone röntgenfoto geen auteursrecht rust, maar op dit beruchte exemplaar wel.

Hij besluit contact op te nemen met Ryan Dunn om de foto te kunnen bemachtigen. Dat kost flink wat moeite, maar het lukt wel. Het kost Aernoud Bourdrez twee auto’s: een Mercedes-Benz 420 SEC en een Daf 46 om de ruil te maken. Die laatste zal trouwens uitgroeien tot Dunn’s favoriete auto. In deze video zie je hoe de ruil precies is gegaan en hoe Bourdrez eigenaar is geworden van de Butt X-Ray.

Via online veilinghuis Haute Auctions gaat de beruchte Butt X-Ray in de verkoop. Het unieke kunstwerk bestaat naast de iconische foto uit een lichtkast en een vitrine. Bieden kan online. De verwachte opbrengst ligt waarschijnlijk tussen de € 50.000,00 – € 70.000,00. Van dat geld gaat 10% naar de Teammates for Kids Foundation van Garth Brooks, wat het favoriete goede doel van Ryan Dunn was.

Butt X-Ray uit Jackass
©Scheltens-Abbenes