De sculpturen van Dan Lam lijken vloeibaar en levend

Optimize Opportunity. Alle afbeeldingen © Dan Lam

Het werk van Dan Lam zet kijkers meestal op het verkeerde been. Haar sculpturen bevinden zich op een merkwaardige grens tussen mooi en afstotelijk.

Dit komt door de manier waarop ze speelt met vorm en kleur. De vorm doet denken aan iets dat vies en ongewenst is. Bijvoorbeeld een pak vla dat heeft gelekt in de koelkast of één of andere vieze schimmel die is gaan woekeren. Het liefst maak je dit direct schoon en gooi je het zo snel mogelijk weg.

Aanraken

Aan de andere kant is het werk ook aantrekkelijk om te zien. De mooie kleuren maakt het allemaal een stuk minder eng en in sommige gevallen zelfs aaibaar. Ware het niet dat Dan Lam haar creaties soms voorziet van stekels. Aanraken of niet? Dat is de vraag. Zelf zag ik een paar van deze werken in het echt tijdens OBJECT Rotterdam en moest de neiging tot aanraken sterk onderdrukken.

Wie het werk van Dan Lam goed bekijkt, ziet dat er verschillende vormen zijn waarin de sculpturen zich manifesteren. Zelf noemt ze de verschillende vormen Blobs, Drips en Squishes. Om vervolgens het allemaal nog meer verward te maken, geeft ze de sculpturen bijzondere namen als Strong Genes of Just Lovely.

Meer werk kun je bekijken op de Instagram van Dan Lam. Daar kun je onder andere zien dat ze bezig is met het ontwikkelen van hoesjes voor je smartphone.

Links: Strong Genes, Rechts: Good Traits
Links: Strong Genes, Rechts: Good Traits

Signalling Theory

Links: He’s So Picky!, Rechts: Just Lovely
Links: He’s So Picky!, Rechts: Just Lovely
Hidden Preference
Hidden Preference
Just Think
Just Think

Links: #5, Rechts: #24,