Galerie Mokum presenteert Emotions in Bronze

Coderch & Malavia
Coderch & Malavia, The Great Swan, 2018, brons

In Galerie Mokum is momenteel Emotions in Bronze van het Spaanse beeldhouwerduo Coderch & Malavia te zien. Het is de eerste keer dat de galerie een tentoonstelling organiseert met uitsluitend sculpturen.

Juan Coderch en Javier Malavia vormen nog maar enkele jaren een kunstenaarsduo, maar maken nu al furore met hun sculpturen. Wereldwijd trekt hun werk de aandacht. De Spanjaarden ontvingen de afgelopen jaren vele internationale prijzen, waaronder de prestigieuze Premio Reina Sofía de Pintura y Escultura in 2017.

Ook beelden bij de overburen

Niet alleen in Galerie Mokum maar ook aan de overkant van de gracht, in hotel Sofitel Legend The Grand, zijn beelden van het duo te bewonderen. In de lommerrijke tuin van dit voormalige stadhuis staat onder meer het meer  dan levensgrote beeld Learning to Fly van bijna 3 meter breed. De beelden zijn de hele zomer bij het hotel te zien.

Lladró

Joan Coderch (Barcelona, 1959) volgde zijn opleiding tot beeldhouwer in de Barcelona Fine Art University en Javier Malavia (Guipuzcoa, 1970) studeerde aan de Fine Arts San Carlos University of Valencia. Ze leerden elkaar kennen bij het porseleinbedrijf Lladró, waar ze in hetzelfde team werkten. In 2015 besloten ze hun eigen project te starten. Als inspiratiebron dienen de werken van bekende beeldhouwers als Aristide Maillol, Auguste Rodin, Matino Marini en Antoine Bourdelle. Net als deze grote namen stellen Coderch en Malavia de mens en het leven zelf centraal in hun werk. Hun bronzen beelden maken ze aan de hand van modellen die poseren in hun atelier in Valencia (zie onderste foto).

Bijzondere samenwerking

Het samenwerken aan een beeld is een ingewikkeld proces. Coderch en Malavia hebben een bepaalde werkwijze ontwikkeld waarbij het ego wordt vergeten en het eindresultaat centraal staat. Dat twee onafhankelijke kunstenaars op deze manier samenwerken is bijzonder te noemen. Ondanks hun relatief korte samenwerking, hebben Coderch en Malavia al deelgenomen aan meer dan twintig collectieve en individuele tentoonstellingen. Ook ontvingen zij diverse prijzen en erkenningen en is hun werk onderdeel privécollecties in verschillende landen in Europa, Azië en Amerika. Joan Coderch en  Javier Malavia wonen en werken momenteel in Valencia.

De tentoonstelling Emotions in Bronze is tot en met 1 juli 2018 te zien bij Galerie Mokum.
Sofitel Legend The Grand toont de beelden van Coderch en Malavia tot eind september 2018.

Galerie Mokum, Oudezijds Voorburgwal 334, Amsterdam
Sofitel Legend The Grand Amsterdam, Oudezijds Voorburgwal 197, Amsterdam

Coderch & Malavia
Coderch & Malavia, El Tejido del Tiempo, 2017
Coderch & Malavia
Coderch & Malavia, El Tejido del Tiempo, 2017
Coderch & Malavia
Coderch & Malavia, Learning to Fly, 2017
Coderch & Malavia
Coderch & Malavia, The Flight of the Swan, 2018, brons
Coderch & Malavia
Coderch & Malavia, The Flight of the Swan, 2018, brons
Coderch & Malavia
Coderch & Malavia, The Great Swan, 2018, brons
Coderch & Malavia in hun atelier
Coderch & Malavia aan het werk in hun atelier.