Dit gebouw heeft de groenste gevel van Europa

Groen kantoor in Düsseldorf
Foto’s: Ingenhoven Architects/Hgesch

Kö-Bogen II is de naam van een nieuw gebouwencomplex in de Duitse stad Düsseldorf. Bijzonder aan het ontwerp van Ingenhoven Architects is het feit dat voor de gevel gebruik is gemaakt van 30.000 planten.

Hierdoor is het overgrote deel van het gebouw groen, zowel de muren als het dak. Het geeft het geheel een bijzonder opvallend aanzien tussen alle grijze gebouwen in de stad. Hierdoor lijkt het alsof aan de Gustaf-Gründgens-Platz een groene heuvel te vinden is in plaats van een kantoorgebouw.

Haagbeuk

In samenwerking met de Beuth Hochschule, of BHT Berlin, is nagedacht over een slimme groene gevel waarbij irrigatie en afvoer van overtollig water slim zijn verwerkt in het gebouw. Er is gekozen voor een combinatie van planten in stalen potten. De meest voorkomende plant is de haagbeuk, maar er is ook gebruik gemaakt van grassoorten. In totaal staat het geheel gelijk aan 80 loofbomen.

Volgens de architecten staat het gebouw symbool voor veranderingen in de grote steden. Er komt steeds meer ruimte voor voetgangers en fietsers in plaats van auto’s en beton en steen maken plaats voor groen. Dit gebouw is een moderne oplossing voor het wereldwijde klimaatvraagstuk. In het gebouw is ruimte voor zowel kantoren als winkels

Groen kantoor in Düsseldorf

Groen kantoor in Düsseldorf

Groen kantoor in Düsseldorf

Groen kantoor in Düsseldorf

Groen kantoor in Düsseldorf