JR toont de binnenkant van een palazzo

JR - Punto di fuga
Foto’s: courtesy of JR

Voor de tweede keer in korte tijd heeft fotograaf/kunstenaar JR een historisch gebouw in Italië op spectaculaire wijze onder handen genomen. Na het Palazzo Strozzi in Florence is het nu de beurt aan het Palazzo Farnese in Rome.

Het werk Punto di Vuga (verdwijnpunt) wekt de illusie dat de kijker door de muren van het paleis naar binnen kan kijken. Hierbij wekt JR de suggestie dat een enorme scheur in het gebouw hiervoor heeft gezorgd. Door echter het binnenste te tonen in zwart-wit heb je als kijker direct door dat dit een ongewoon kunstwerk is in plaats van een lokale ramp.

Aluminium

In het Palazzo Farnese is de Franse ambassade gevestigd. Momenteel is er een grote renovatie van het gebouw gaande. Om het gebouw toch een soort van open te houden voor het publiek is JR gevraagd om zijn magische werk op het palazzo toe te passen. Punto di Vuga is maar liefst 600 vierkante meter groot en is gemaakt van aluminium platen waarop door JR bewerkte foto’s zijn geprint.

Hierdoor krijgen voorbijgangers de kans om te zien wat er binnen in het Palazzo Farnese te zien is. Bijvoorbeeld de zuilengang die architect Antonio da Sangallo aanbracht in de vestibule of de fresco’s van Francesco de’ Rossi. Opvallend is dat JR een groot beeld van Hercules heeft verplaatst naar de plek waar deze oorspronkelijk stond. Een grappig eerbetoon aan het rijke verleden van het Palazzo Farnese.

JR - Punto di fuga

JR - Punto di fuga

JR - Punto di fuga

JR - Punto di fuga

JR - Punto di fuga

JR - Punto di fuga