Het Schoenenkwartier in Waalwijk opent feestelijk met Put On Your Red Shoes

Schoenenwartier Waalwijk
Schoenenkwartier Waalwijk, Renovatie en architectuur door CIVIC Public Architecture (Foto: Pulles & Pulles, Jeroen Pulles)

Op 28 juni vindt in Waalwijk de opening plaats van het vernieuwde Schoenenkwartier. In de westvleugel van het rijksmonumentale Krophollercomplex is een dynamische plek ontstaan waar ambacht, innovatie en creativiteit samenkomen. Op een verrassende manier leer je alles over schoenen en de materialen waarvan ze zijn gemaakt.

Het voormalig Nederlands Leder- en Schoenenmuseum is omgetoverd tot het Schoenenkwartier, een ambitieus museaal concept dat mikt op 35.000 bezoekers per jaar. Het vernieuwde Schoenenkwartier berust op drie pijlers: Museum, Maaklabs en Kenniscentrum. Alles draait er om de ontwikkeling, het gebruik en de impact van schoenen en leer in heden, verleden en toekomst.

Museum opent met een klapper

Naast drie vaste tentoonstellingen is er ook twee keer per jaar een wisselende tentoonstelling. Om de opening extra luister bij te zetten start het tentoonstellingsprogramma met een feestelijk thema: de invloed van muziek op schoeisel, gezien in het licht van de muziekcultuur van 1950 tot heden. De titel van de openingstentoonstelling is Put On Your Red Shoes: Idol-Icon-Influencer. De tentoonstelling is een feest der herkenning en een verrassing voor jong en oud. Het bestaat in totaal uit 3 delen.

Deel 1 focust op idolen als David Bowie, Elvis Presley, Madonna, Freddie Mercury en Lady Gaga en hun kleding en levensstijl. Deel 2 zoomt in op merken die aan muziekstromingen of muzikanten verbonden zijn en een iconische status verwierven, zoals Dr. Martens, Timberlands en de Wallabees van Clarks. Deel 3 illustreert hoe popsterren van nu zich als influencers profileren: hoe zij met eigen merken handig inspelen op de behoefte van fans om hun idool te benaderen.

Ook toont de tentoonstelling de connectie tussen grote internationale sterren en Nederlandse ontwerpers. Blikvangers zijn onder meer de rode sandalen van David Bowie aka Ziggy Stardust, de Chopines van Jan Taminiau voor Beyonce, en de witte laarzen van zowel Agnetha als Björn van ABBA.

In het kader van de openingstentoonstelling Put On Your Red Shoes: Idol-Icon-Influencer worden er allerlei activiteiten en workshops georganiseerd.

Maaklabs en Kenniscentrum

Naast het Museum bestaat het Schoenenkwartier ook uit Maaklabs en een Kenniscentrum. In de Maaklabs op de begane grond houden ontwerpers, schoenmakers, leerbewerkers, kunstenaars en vakstudenten zich bezig met ontwerp en experiment. In deze openbaar toegankelijke ruimte, waarin zich ook het café en de museumwinkel bevinden, kun je als bezoeker meekijken en zelf in diverse workshops aan de slag.

Het Kenniscentrum op de eerste etage heeft een bibliotheek, educatieve ruimte, archief, een auditorium en een materialenkast waar je verschillende leersoorten en leeralternatieven kunt voelen, ruiken en onderzoeken. Het is een plek waar je op een gevarieerde manier alle kennis tot je kunt nemen.

Programma 2022-2025

Het Schoenenkwartier heeft voor de komende jaren een variabel, toegankelijk en informatief programma samengesteld.
Afwisselend ligt het accent op leer en schoenen, op andere toepassingen van leer of op nieuwe technologie. Uitgangspunt
zijn de eigen collectie, het ambacht en de eigen specialismen van het Schoenenkwartier.

– Put On Your Red Shoes: Idol – Icon – Influencer (28 juni 2022 tot en met 5 februari 2023)
– De magie van cuir bouilli (voorjaar 2023)
– Future Proof: de toekomst van de sneaker (najaar 2023)
– René van den Berg (voorjaar 2024)
– Leather Jackets (najaar 2024)
– Fly Me To The Moon: Maanschoenen en Kunstleer (voorjaar 2025)

Schoenenkwartier
Raadhuisplein 1
5141 KG Waalwijk

Schoenenwartier Waalwijk
Masayoshi Sukita, David Bowie, 1973 © Sukita courtesy of The David Bowie Archive
Schoenenwartier Waalwijk
Dr. Martens x Sex Pistols, 2019 Bruikleen van Marco van Boxtel © Schoenenkwartier
Schoenenwartier Waalwijk
Elton John – Collection of the Bata Shoe Museum, Toronto, Canada. Image © 2022 Bata Shoe Museum
Schoenenwartier Waalwijk
Schoenenkwartier Waalwijk (foto Pulles & Pulles, Jeroen Pulles)
Schoenenwartier Waalwijk
Nike x MF Doom, Dunk High, 2007, bruikleen Thomas van Vliet © Schoenenkwartier
Schoenenwartier Waalwijk
Zeynep Dag, Alzúarr, The Cece worn by Mary J Blige a.o., Alzúarr © Schoenenkwartier