Dinosaurussen in de straten van Valletta

Jurassic World

Jurassic World: Dominion is momenteel een van de grote kaskrakers in de bioscoop. We bekeken de film in het prachtige Tuschinski op uitnodiging van Visit Malta. Dit zorgde ervoor dat we met andere ogen naar de film keken.

Wie de film al heeft gezien, weet precies wat Visit Malta met Jurassic World te maken heeft. Een belangrijk deel van de film speelt zich namelijk af op Malta en dan in het bijzonder in de hoofdstad Valletta. Mooie beelden van een bestemming in een populaire film kunnen natuurlijk een grote boost geven aan het toerisme. Het zorgde er in ieder geval voor dat Valletta bij mij weer op het netvlies staat. De laatste keer dat ik de stad en het eiland bezocht is echt heel lang geleden.

Toch waren de scenes in Jurassic World: Dominion die zich in Valletta afspeelden direct een feest der herkenning. Valletta ligt op een schiereiland en kenmerkt zicht door de imposante vestingmuren rondom en de smalle straten in een ruitpatroon. Die straatjes zijn het perfecte decor voor een spannende achtervolging, waarbij Chris Pratt op een motor bloeddorstige dino’s van zich af probeert te schudden. In hoog tempo raast de camera door de straten van Valletta om uiteindelijk even op adem te komen op St George Square, het centrale plein in de stad.

Smeltkroes

Niet alle scenes die zich in Valletta afspelen hebben een hoog tempo. Als bioscoopbezoeker krijg je dus een goed beeld van hoe bijzonder Valletta is. De stad is een unieke smeltkroes van invloeden uit de Westerse, Arabische en Mediterrane wereld. De combinatie van grootse gebouwen en smalle straatjes (die vaak ook nog een flink hoogteverschil hebben) maakt van Valletta een plek die je zeker eens bezocht moet hebben.

Film en toerisme is al jaren een populaire combinatie. Zo bezochten wij eens de Preikestolen in Noorwegen, omdat daar een film uit de serie Mission Impossible was geschoten. De lijstjes met filmlocaties in diverse landen en steden is enorm. Valletta heeft op die lijst nu ook een mooi plekje gekregen. Op Malta zijn trouwens ook enkele scenes voor de serie Game of Thrones en films als Gladiator, Troy en Munich opgenomen.