Earth Matters in het TextielMuseum

Earth Matters - Textielmuseum

In het Textielmuseum is een bijzondere tentoonstelling geopend. Earth Matters toont het uitgebreide onderzoek naar duurzame en innovatieve processen op het gebied van design, textiel, garens en materiaal. Trend Forecaster en Design Curator Lidewij Edelkoort stelde samen met Philip Fimmano de tentoonstelling samen.

Vorige maand was het Tilburgse Textielmuseum nog uitgebreid in het nieuws, omdat ze de BankGiro Loterij Museumprijs 2017 hebben gewonnen. Dit betekent dat ze enorm worden gewaardeerd door bezoekers en dat ze zich Museum van het Jaar mogen noemen. En nu dus de nieuwe tentoonstelling Earth Matters, dat gaat over de wereldwijde ontwikkeling op het gebied van duurzaamheid en respect voor de aarde. Ook op het gebied van design en mode vinden er ook steeds meer veranderingen plaats.

Co-curator Lidewij Edelkoort zegt hierover het volgende: “We staan aan het begin van een eeuw van reflectie en radicale verandering. De ecologische misstanden, overconsumptie, hebzucht en het geweld van de vorige eeuw moeten worden gecompenseerd. Voor het eerst ontstaat een post-fossiele maatschappij, waarin het gebruik van natuurlijke ingrediënten en alternatieve energiebronnen ons hoop biedt voor de toekomst”.

Duurzaamheid versus schoonheid

Tijdens de tentoonstelling Earth Matters krijgt de bezoeker een beter beeld van materiaalstudies en hoe een duurzaam productieproces werkt. In totaal doen meer dan 40 internationale designers, kunstenaars en producenten mee aan de tentoonstelling. Uitgangspunt is de combinatie van duurzaamheid en schoonheid. Continu is er een zoektocht naar verfijning en esthetiek, waarbij het milieu niet uit het oog wordt verloren.

Verschillende thema’s

Er is gekozen om Earth Matters te presenteren in 4 thema’s: Stilstaan bij de oorsprong, Ingrediënten verzamelen, Materialen heruitvinden en Duurzame productie. Deze thema’s worden verbonden door de kunstenaars en designers die meewerken aan de tentoonstelling. Hieronder bekende namen als Piet Hein Eek, Kiki van Eijk, Christien Meindertsma, Bolt Threads, Ananas Anam, Tamara Orjola, Jólan van der Wiel en Markus Kayser. Een overzicht van alle deelnemers kun je terugvinden op de website van het Textielmuseum.

Earth Matters is te zien t/m 26 november 2017.

Earth Matters - Textielmuseum

Earth Matters - Textielmuseum

Earth Matters - Textielmuseum

Earth Matters - Textielmuseum

Earth Matters - Textielmuseum

Earth Matters - Textielmuseum

Earth Matters - Textielmuseum