Een nieuwe platenspeler van Brian Eno

Brian Eno - Turntable II
Foto’s: Luke Walker/Paul Stolper Gallery

In 2021 bracht muzikant Brian Eno samen met de Paul Stolper Gallery een platenspeler uit waarbij, naast muziek, ook licht een grote rol speelt. Nu is er een zeer exclusieve opvolger van deze platenspeler gemaakt: de Turntable II.

Net als zijn voorganger is dit object niet alleen een platenspeler, maar ook een sculptuur. Meerdere kunstdisciplines worden tegelijkertijd geactiveerd als je muziek afspeelt op Eno’s Turntable II. Zelf spreekt hij over colorscapes, dat is het prachtige licht dat van de platenspeler uitstraalt. Welke kleuren je op welk moment ziet is volkomen random en dat zorgt voor inspirerende combinatie. Zo verwijst het licht de ene keer naar een zonsopgang en een andere keer naar een avond in een club. Doordat de kleuren zich heel langzaam afwisselen blijft het aangenaam om naar te kijken.

We hebben hier dus te maken met een verbeterde en exclusievere opvolger van de Turntable, 2021. Die exclusiviteit blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat er slechts 150 exemplaren gemaakt, waarvan 20 Artist Proof zijn. Van de voorganger waren dat er overigens nog 50. Dit zorgt ook voor een prijs die hoort bij een exclusief kunstwerk van een bekende naam: de Turntable II is te koop voor £20.000 GBP.

Brian Eno - Turntable II

Brian Eno - Turntable II

Brian Eno - Turntable II