Expositie Nederlandse Portretprijs in Slot Zeist

De Nederlandse Portretprijs 2021
Natalie Koeken, Engelen in de nacht

Op 24 juni wordt de winnaar van de Nederlandse Portretprijs bekend gemaakt. Dit jaar moest de jury een selectie maken uit een recordaantal inzendingen. De beste kunstwerken worden de komende tijd getoond in Slot Zeist.

De prijs wordt uitgereikt door Stichting De Nederlandse Portretprijs (DNP). Het is de derde keer dat de competitie plaatsvindt. De stichting werd deze keer verrast door maar liefst 1416 inzendingen. Zowel bekende kunstenaars als opkomende talenten stuurden werk in. De jury, bestaande uit bekende kunsthistorici, kunstkenners en kunstenaars, heeft uiteindelijk 50 werken geselecteerd uit alle ingezonden portrettekeningen, -schilderijen en -beeldhouwwerken.

Meerdere prijscategorieën

De genomineerde kunstwerken maken kans om in hun categorie (2D of 3D) winnaar van de Nederlandse Portretprijs te worden. Naast de 2D en 3D Portretprijs worden ook de publieksfavoriet en Jong Talent beloond. Bovendien is er een Selfieportretprijs voor scholieren.

Portretkunst stimuleren

Dankzij de tweejaarlijkse wedstrijd ontstaat er een goed beeld van de diversiteit en kwaliteit van de hedendaagse Nederlandse portretkunst. Graag wil Stichting DNP met deze competitie het portretschilderen en beeldhouwen verder stimuleren. Winnaars ontvangen naast een geldprijs (tot € 5.000,-) de kans om in opdracht van een bekende Nederlander – die later nog bekend wordt gemaakt – een portret te maken van hem of haar. Twee bekende Nederlanders zullen de portretprijs uitreiken.

Jongeren aanmoedigen

Om ook jongeren aan te moedigen zich creatief te ontplooien, organiseert Stichting DNP de Selfieportretprijs. Scholieren tussen de 12 en 18 jaar kunnen in alle 2D- en 3D-technieken (met uitzondering van een onbewerkte smartphoneselfie) een zelfportret indienen. Drie finalisten winnen een geldprijs tot € 250,- en een Museum Jongerenkaart.

Van 24 juni tot en met 26 september 2021 zijn alle 50 genomineerde portretkunstwerken te zien tijdens de expositie ‘Het Portret’ in Slot Zeist.

Slot Zeist
Zinzendorflaan 1
Zeist

De Nederlandse Portretprijs 2021
Henk Bakker, Echtpaar
De Nederlandse Portretprijs 2021
Hubertus Janssen, Londoners: Marcus
De Nederlandse Portretprijs 2021
Clarisa Jeelof, Yesterday
De Nederlandse Portretprijs 2021
Satindra Kalpoe, Staring is impolite
De Nederlandse Portretprijs 2021
Jolien Wesselink, Moeder
De Nederlandse Portretprijs 2021
Willy Breederveld, Leny mijn zusje