Fietstest: Cortina E-Lett

Cortina E-Lett

Het aanbod van elektrische fietsen is enorm groot. Toch zijn er modellen die zich op positieve wijze weten te onderscheiden van de grote massa. Een mooi voorbeeld daarvan is de Cortina E-Lett, een prachtig vormgegeven fiets met een opvallend licht gewicht.

Een van de grote problemen van eerdere generaties e-bikes was het hoge gewicht vanwege de accu. Vaak zat/zit deze op de plek van de bagagedrager, waardoor je een hoop gewicht op een onnatuurlijk voelende plaats met je meedraagt tijdens het fietsen. De nieuwe generatie fietsen heeft gelukkig slimme oplossingen. Zo is bij de Cortina E-Lett alles weggewerkt in het frame. Dat zorgt voor een mooi strak ontwerp én een betere verdeling van het gewicht. Dat laatste komt het rijplezier absoluut ten goede.

We hebben bij Mixed Grill vaker e-bikes getest en in al die eerdere gevallen kwam een koerier met een bestelbusje de fiets brengen. Wel handig dat je de fiets direct thuis hebt staan, maar we misten vaak een beetje uitleg. Voor de rijtest met de Cortina E-Lett ging het allemaal net even anders. Zo konden we de fiets ophalen bij een fietsenwinkel in de buurt. In ons geval was dat het Fiets-Exclusief Experience Center Alphen aan den Rijn. Hier kreeg ik een uitgebreide uitleg over de fiets en kon ik ook de andere kleuren van de E-Lett bekijken.

Mooi rood

Mijn testexemplaar was in een heel mooie tint rood, maar er zijn ook uitvoeringen van de Cortina E-Lett in zwart, grijs en een mintgroen. Ook kun je kiezen tussen een heren- en damesmodel en kun je de fiets uitbreiden met een bagagedrager achterop of een van de twee verschillende voordragers. Verder is elk exemplaar van de E-Lett hetzelfde. Je hoeft dus geen lastige keuzes te maken op het gebied van de motor, accu, soorten remmen of aantal versnellingen.

Tijdens het eerste ritje van de fietsenwinkel naar huis valt op hoe lekker gretig de achterwielmotor van Promovec is. Via knoppen op het stuur kun je de sterkte van ondersteuning instellen en al bij de lichtste standen voel je al meteen dat de fiets vooruit wil. De hogere standen zijn eigenlijk alleen maar nodig bij langere stukken op de fiets. Om de Cortina E-Lett goed te testen heb ik verschillende ritjes gemaakt. Zowel door het drukke centrum als lange stukken door de polder. Hierbij viel op dat de E-Lett een fijne allrounder is. Al ligt de focus wel op gebruik in de stad.

Zelfdoserend

Tijdens al die fietstochtjes en -tochten valt op hoe lekker licht de Cortina E-Lett is. De fiets voelt qua gewicht bijna aan als een reguliere fiets zonder motor. Toch ben ik blij met die ondersteuning aan boord. Het maakt het fietsen echt comfortabeler én sneller. De fiets is netjes begrensd op 25 km/h, maar dat is altijd nog sneller dan je in de meeste gevallen met gewoon trappen zou halen. Bovendien zijn bij mij in de buurt bruggen te vinden waarvan een aantal berucht steil is. Dan is zo’n hulpje aan boord echt heel lekker. Ook heel fijn is het gebrek aan versnellingen. De fiets doseert dat zelf heel goed, waardoor snel wegkomen uit stilstand én lekker doortrappen in de polder als vanzelf gaan.

Als je verder naar de fiets kijkt, zie je een aantal opvallende zaken. Zo is de klassieke fietsketting vervangen door een aandrijfriem en heeft de E-Lett mooie hydraulische schijfremmen. Snel tot stilstand komen is dus geen probleem. Zeker als je bedenkt dat het gewicht mooi in het midden van de fiets zit. Wat ook het vermelden waard is, is het mooie achterlicht dat de vorm van een uitroepteken heeft.

App

De accu kan niet uit de fiets gehaald worden, dus om deze op te laden moet je wel in de buurt van een stopcontact zien te komen. Bij mij thuis geen probleem. Ik heb in de berging een stopcontact. Het laden gaat lekker snel en met een volle accu kun je een flink aantal ritjes maken. De stand van de accu is globaal te bekijken via het eenvoudige bedieningspaneel van de ondersteuning. Je kunt ook een E-Lett-app op je telefoon zetten en deze via Bluetooth verbinden met de fiets. Je krijgt dan gedetailleerdere informatie. Naast de accu is dat bijvoorbeeld info over snelheden en afstanden.

Na een weekje met de Cortina E-Lett, waarbij we elke dag wel een korte en langere rit hebben gemaakt, kunnen we niet anders concluderen dan dat we fan zijn van deze e-bike. Cortina heeft heel goed gekeken naar de laatste ontwikkelingen en technieken en deze zo goed mogelijk toegepast. De E-Lett is echt een nieuwe generatie elektrische fiets.

Cortina E-Lett