Finland is het gelukkigste land ter wereld

Lapland

In deze vreemde tijden kunnen we wel wat geluksmomenten gebruiken. Daarvoor kunnen we het beste onze blik richten op Finland, want dat land is voor de derde keer op rij gekozen tot gelukkigste land ter wereld.

In het World Happiness Report 2020 van de Verenigde Naties staan de Finnen ook dit keer weer fier bovenaan. Gevolgd door Denemarken, Zwitserland, IJsland, Noorwegen en Nederland. We doen het als Nederlanders dus niet slecht, maar we kunnen nog wel wat leren van de Finnen. Daarom geven we je wat tips om iets van de Finse gelukzaligheid in huis te halen.

Het fijnste is natuurlijk om naar Finland af te reizen en zelf te ervaren wat daar allemaal voor extra geluk zorgt, maar dat zit er vanwege de coronacrisis even niet in. Hopelijk is alles snel weer normaal en kunnen we weer beginnen met het maken van reizen, maar tot die tijd zijn er ook genoeg typisch Finse dingen die je thuis kunt doen.

Neem een koude douche

In Finland nemen ze in de winter graag een duik in ijskoud water. Vaak maken ze hiervoor speciaal een gat in het ijs. Zodra je lichaam in contact komt met het koude water worden er direct gelukshormonen als endorfine, serotonine en dopamine aangemaakt. Dit helpt om de stress uit je lichaam te verjagen. Iets wat we momenteel goed kunnen gebruiken.

Je kunt thuis deze situatie heel goed nabootsen door een koude douche te nemen. Vooral ’s morgens is dat erg effectief. Om het juiste effect te bereiken zul je wel een paar minuten onder het koude water moeten staan. Dat vergt even wat doorzettingsvermogen. De Finnen hebben daar een speciaal woord voor: Sisu.

Lees een boek

Finnen zijn gek op lezen. In 2016 is Finland door de Verenigde Naties verkozen tot meest belezen land. Zo lenen de 5.5 miljoen Finnen gezamenlijk zo’n 68 miljoen bibliotheekboeken per jaar. Bibliotheken zijn dus heel belangrijk, met de nieuwe Oodi-bibliotheek in Helsinki als belangrijkste. Dit prachtige gebouw is verkozen tot beste bieb ter wereld.

Een populaire Finse aanrader om te lezen zijn de stripboeken van Toven Jansson, waarin de Moemins de hoofdrol spelen. Deze trollen, die op Nijlpaarden lijken, zijn zo beroemd in Finland dat ze een onderdeel van de hedendaagse cultuur zijn geworden. Koop eens één van de Nederlandse vertalingen bij je lokale boekhandel.

Bak een kaneelbroodje

Overal in het noorden zijn kaneelbroodjes razend populair. Ook in Finland. Veel Finnen genieten met regelmaat van een kop koffie met een kaneelbroodje erbij. Dit noemen ze pullakahvit, wat zich laat vertalen als broodje koffie. Online zijn er talloze recepten te vinden voor deze broodjes. En mocht het binnenkort weer mogelijk zijn om naar Finland af te reizen, dan kun je gebruik maken van de lijst met beste adressen voor kaneelbroodjes in Helsinki.

Geniet van de natuur

Finland is dunbevolkt en heeft heel veel natuur. Het mooiste is natuurlijk om je ter plekke onder te dompelen in het ongerepte landschap, maar je kunt ook heel eenvoudig de Finse natuur in huis halen. Zo is er in Spotify een playlist te vinden met geluiden uit de natuur van Fins Lapland. Zet deze aan, doe je ogen dicht en waan je in een andere wereld.

Bezoek virtueel een Fins museum

We schreven al eerder over het project van Google Arts & Culture, waarmee je online musea kunt bezoeken. In de lijst van ruim 500 musea wereldwijd staan ook drie Finse: Ateneum Art Museum, Alvar Aalto Foundation en EMMA – Espoo Museum of Modern Art. Een andere aanrader is het Instagram-account van museum Amos Rex in Helsinki.

Helsinki

kaneelbroodjes

zwemmen in het ijs