KAWS cureert het werk van Sam Friedman

Sam Friedman - Light
Foto’s: Library Street Collective

Library Street Collective heeft meerdere locaties in Detroit waar ze werk van hedendaagse kunstenaars tonen. Voor de opening van een nieuwe locatie riepen ze de hulp in van kunstenaar KAWS.

Hierbij vervulde KAWS de rol van curator die de openingsexpositie mocht samenstellen. Hij koos voor het kleurrijke en opvallende werk van Sam Friedman. Deze Amerikaanse kunstenaar woont en werkt in upstate New York en laat zich daar graag inspireren door elementen uit de natuur. Deze combineert hij met invloeden uit het abstract expressionisme.

Vooral de vormen en de bewegingen die plots zichtbaar zijn in een natuurlijke omgeving probeert Friedman te vertalen naar het canvas. Zo zijn er in de tentoonstelling werken te zien die verwijzen naar de vormen en kleuren die je ziet tijdens zonsopgang, zonsondergang en tijdens een regenbui. Net als bij de New York Abstract Expressionists uit de jaren ’50 verwijzen de abstracte afbeeldingen naar dieperliggende thema’s als leven en dood, liefde, spiritualiteit en diverse menselijke emoties.

Manager

Sam Friedman en KAWS zijn al jaren bevriend. Na zijn afstuderen in 2006 aan Pratt Institute in Brooklyn is Friedman 5 jaar lang de manager van KAWS geweest. In die periode bracht Sam Friedman veel tijd door in het atelier van KAWS, waar hij zijn talent verder kon ontwikkelen en bovendien leerde hoe hard je moet werken om het te maken in de hedendaagse kunstwereld.

De expositie is te zien van 27 februari tot en met 3 april bij Library Street Collective aan 1274 Library St. in Detroit. Ons gaat het in dit bericht vooral om de kennismaking met het werk van Sam Friedman en de bijzondere band die hij heeft met collega-kunstenaar en vriend KAWS.

Sam Friedman - Light

Sam Friedman - Light

Sam Friedman - Light

Sam Friedman - Light