Recensie: Gabrielle Zevin, De Verzamelde Werken van A.J. Fikry, Boekhandelaar

boek over boeken

De liefde voor boeken en hoe literatuur en lectuur een rol in je leven kunnen spelen, dat zijn de belangrijkste thema’s in deze roman van de Amerikaanse schrijver Gabrielle Zevin. In Nederland is zij niet zo heel bekend, maar in de VS heeft ze al wat nominaties, prijzen en eervolle vermeldingen op haar naam staan.

Zo ook met haar laatste roman De Verzamelde Werken van A.J. Fikry, Boekhandelaar die de New York Times Best Seller List wist te halen. Sinds kort is het boek ook in een Nederlandse vertaling verschenen.

Uit de titel kun je al opmaken dat boeken centraal staan. A.J. Fikry, de hoofdpersoon uit het verhaal, is de eigenaar van een kleine boekhandel op een (fictief) eiland aan de Amerikaanse westkust. Al snel in het boek gebeuren een paar dingen die een grote invloed op het verhaal hebben: het bezoek van vertegenwoordigster Amalia Loman aan de winkel van A.J., het verdwijnen van een zeer kostbaar boek uit de privé-collectie van A.J. en een vondeling in de winkel. Al deze gegevens helpen het verhaal lekker op gang.

Goed uitgewerkt

Wat volgt is een bonte stoet personages die het boek bevolken, gesprekken over boeken en schrijvers en tot slot een interessant en goed uitgewerkt verhaal. Je zou kunnen zeggen dat het verhaal te goed is uitgewerkt omdat er voor de lezer weinig te raden overblijft, maar aan de andere kant vallen alle onderdelen pas aan het einde als puzzelstukjes in elkaar. Als lezer hoef je je daarom geen moment te vervelen.

De Verzamelde Werken van A.J. Fikry, Boekhandelaar is een boek dat lekker makkelijk weg leest. Het heeft geen moeilijke literaire pretenties, maar staat wel bol met liefde voor literatuur. Daardoor is het prima geschikt voor een brede doelgroep. Bij mij zal het boek niet eindigen op mijn lijst met favoriete boeken, maar ik heb het boek wel in korte tijd uitgelezen en me daarbij prima vermaakt.