Òrdha: schotse whisky met Nederlandse invloeden

Òrdha batch 1

Het Schotse William Grant & Sons is een van de grootste producenten van whisky. De familie Grant bezit een enorme privécollectie met zeer zeldzame vaten. Master Blender Brian Kinsman mocht daarvan een unieke blend samenstellen. Het resultaat is de Òrdha batch 1 die een in gelimiteerde oplage exclusief op de Nederlandse markt verschijnt.

Òrdha is Keltisch voor zeldzaam en dat is een naam die perfect aangeeft wat deze whisky is. De collectie van de familie Grant bestaat namelijk uit unieke mix van vaten van eigen merken en ghosted malts. Dit zijn vaten van distilleerderijen die al tientallen jaren gesloten zijn. Brian Kinsman werkte voor de eerste batch van de William Grant & Sons ‘Rare Cask Reserves Collection’ samen met de Nederlandse whiskykenner Tony van Rooijen. Hij adviseerde Kinsman zodat de Òrdha goed aansluit bij de smaak van Nederlandse liefhebbers.

Deze Òrdha is dus de eerste van een serie van 4 waarvan de volgende in het najaar van 2016 op de markt komt. De precieze samenstelling van deze blend is geheim maar de leeftijdsaanduiding van 21 jaar geeft aan dat we met iets heel interessants te maken hebben. Maar het gaat natuurlijk om de smaak. Ik heb de Òrdha batch 1 geproefd en daarbij viel vooral de zachtheid van deze whisky op.

Proefnotities

Kleur: de whisky heeft een mooie koperkleur die doet vermoeden dat in de blend zowel whisky’s die op eikenhout hebben gelegen als whisky’s uit sherryvaten zitten.
Geur: lekker zoet, met vanille en karamel en subtiele tonen van appel. Je ruikt dat eikenhout een belangrijke rol speelt in deze blend.
Smaak: vol en zacht. Ik proef toffee en de kenmerkende vanillesmaak van Amerikaans eikenhout. Op de achtergrond zijn subtiel nog andere smaken van fruit (appel en de tannine van druiven) aanwezig.
Afdronk: ook hier weer eikenhout. De smaak blijft best lang aanhouden, maar niet heel nadrukkelijk.

Òrdha batch 1 is te koop bij Nederlandse slijters voor een adviesprijs van €128 voor een fles van 0.70 liter. Bezoekers van het whiskyfestival Den Haag kunnen de whisky ook daar proeven. Je kunt je daarvoor aanmelden via de website van William Grant & Sons Rare Cask Reserves.

Òrdha batch 1

Òrdha batch 1
Brian Kinsman

Òrdha batch 1