Prachtig geïllustreerde mokken van Iittala Graphics

Iittala Graphics

Al jaren drinken we op de redactie onze thee het liefst uit de grote porseleinen mokken van het Finse merk Iittala. De bekers uit de Aika serie zijn namelijk een lust voor het oog en precies goed van formaat. Onder de naam Iittala Graphics is de collectie mokken onlangs verder uitgebreid.

De Iittala Graphics mokken zijn door vier internationale ontwerpers voorzien van vrolijke grafische illustraties. Ugo Gattoni (Frankrijk), Christopher DeLorenzo (Verenigde Staten), Merijn Hos (Nederland) en Magnus Voll Mathiassen (Noorwegen) mochten hun creativiteit uitleven op de klassieke beker, die ooit voor Iittala werd ontworpen door Heikki Orvola.

Keuze genoeg

Het resultaat is een serie van vier compleet verschillende mokken met klinkende namen als Shaped/Shifted, Anemone, Distortion en Solid Waves. Doordat de ontwerpen erg variëren, is er voor iedereen wel een persoonlijke favoriet te vinden. Wij zijn bijvoorbeeld erg gecharmeerd van de zwart-witte illustratie Shaped/Shifted van Christopher DeLorenzo. De mokken worden individueel verkocht en zijn verpakt in een luxe bijpassende box. Daardoor zijn ze ook erg leuk om cadeau te geven.

Tijdloos design sinds 1881

Wist je dat Iittala ooit begon als glasfabriek in het gelijknamige dorp in het zuiden van Finland? Vanuit daar groeide het uit tot een fenomeen op het gebied van Scandinavisch design. Door de jaren heen heeft het bedrijf veel producten voortgebracht die mensen in het dagelijks leven met plezier gebruiken. Geïnspireerd door de vooruitstrevende filosofie van ontwerpers als Heikki Orvola, Klaus Haapaniemi, Kaj Franck en Alvar Aalto, streeft Iittala naar kwaliteit, schoonheid en functionaliteit. De collectie bestaat uit servies, glaswerk, kookgerei, textiel en design voor in je interieur, zoals kaarsenhouders, lampen, vazen en beeldjes. Daarbij is er een ruime keuze aan kleuren, vormen, maten en patronen.

Iittala Graphics
Anemone vormt, met zijn kleurrijke creatie ontworpen door Ugo Gattoni, een surrealistische, drijvende compositie van zeeplanten.
Iittala Graphics
Het begrip ‘vervorming’ is door Merijn Hos als uitgangspunt genomen bij het ontwerpen van Distortion, en daarmee is een ander perspectief gecreëerd.
Iittala Graphics
De patronen van Solid Waves door Magnus Voll Mathiassen zijn een afspiegeling van duurzaam Scandinavisch design, waarin teerheid, verfijndheid en gewaagdheid samenkomen.
Iittala Graphics
De zwart-wit illustratie Shaped/Shifted door Christopher DeLorenzo toont oorspronkelijke vormen uit de natuur getransformeerd door menselijke aanrakingen.